Рецепти
Панцероти од чоколадо
Полнети чоколадни панцероти – десерт погоден за љубителите на чоколадниот вкус
ТИП НА РЕЦЕПТ
ДесертТИП НА КУЈНА
ЕвропскиКОМПЛЕКСНОСТ
СредноСЕРВИРАЊЕ
6 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
65 - 120 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Брашно(200 г за тестото )
Кафеав шеќер(100 г за тестото )
Жолчка од јајце(1 за тестото )
Путер(120 г за тестото )
Какао(20 г за тестото )
Бело чоколадо(50 г за филот )
Лешник(120 г за филот )
Слатка павлака(2 лажици за филот )
ПОДГОТОВКА
За овој рецепт се потребни помалку од 90 минути
- Путерот и шеќерот изматете ги со миксер пенасто.
- Потоа додајте ја жолчката и брашното измешано со какао.
- Соединете ги состојките и оставете ја смесата да отстои половина час.
- Во тенџере на пареа растопете го белото чоколадо со слатката павлака.
- Тргнете од оган откако чоколадото ќе се растопи, па измешајте ги сечканите и потпечени лешници.
- Тестото расукајте го и сечете кругови со дијаметар 10 см.
- Во центарот на секој круг ставете лажица од филот, преклопете го кругот како полумесечина и прицврстете го добро на краевите.
- Распоредете ги панцеротите во плех врз хартија за печење и печете ги во претходно загреана рерна на 180 степени, 12-15 минути.
- Оставете ги да се оладат, па поросете ги со шеќер во прав.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во