Рецепти
Парена торта со чоколадо
Едноставна и вкусна чоколадна торта со шербет и ореви
ТИП НА РЕЦЕПТ
ДесертТИП НА КУЈНА
Бабина кујнаКОМПЛЕКСНОСТ
ЛесноСЕРВИРАЊЕ
12 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
40 - 60 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Јајце(5 јајца (за кора) )
Шеќер(16 лажици (за кора) )
Вода(17 лажици врела (за кора) )
Брашно(18 лажици (за кора) )
Какао(3 лажици (за кора) )
Прашок за печиво(1/2 (за кора) )
Масло(1 филџан (за кора) )
Вода(500 мл (за шербет) )
Шеќер(300 грама (за шербет) )
Ванилин шеќер(1 (за шербет) )
Ореви(100 Грама)
ПОДГОТОВКА
За овој рецепт се потребни помалку од 40 минути
- Во подлабок сад со миксер изматете ги јајцата и шеќерот. Во смесата постепено додавајте ги врелата вода, брашното, какаото, печивото и маслото.
- Промешајте добро за да се соединат состојките, па смесата претурете ја во правоаголен плех.
- Печете во загреана рерна на 200 степени, околу 25 минути.
- Во меѓувреме подгответе шербет: 300 г шеќер и ванилиниот шеќер ставете ги во тенџере на оган со 500 мл вода и варете со постојано мешање додека шеќерот се растопи.
- Кога тортата ќе се излади, исечете ја на парчиња и прелијте ја со врелиот шербет.
- Потоа одозгора додајте сечкани или мелени ореви.
- Оставете ја тортата да се излади пред послужување.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во