Рецепти
Парена торта со чоколадо Ана Ѓорова

Едноставна и вкусна чоколадна торта со шербет и ореви

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Јајце(5 јајца (за кора) )

Шеќер(16 лажици (за кора) )

Вода(17 лажици врела (за кора) )

Брашно(18 лажици (за кора) )

Какао(3 лажици (за кора) )

Прашок за печиво(1/2 (за кора) )

Масло(1 филџан (за кора) )

Вода(500 мл (за шербет) )

Шеќер(300 грама (за шербет) )

Ванилин шеќер(1 (за шербет) )

Ореви(100 Грама)

ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 40 минути

  1. Во подлабок сад со миксер изматете ги јајцата и шеќерот. Во смесата постепено додавајте  ги врелата вода, брашното, какаото, печивото и маслото.
  2. Промешајте добро за да се соединат состојките, па смесата претурете ја во правоаголен плех.
  3. Печете во загреана рерна на 200 степени, околу 25 минути.
  4. Во меѓувреме подгответе шербет: 300 г шеќер и ванилиниот шеќер ставете ги во тенџере на оган со 500 мл вода и варете со постојано мешање додека шеќерот се растопи.
  5. Кога тортата ќе се излади, исечете ја на парчиња и прелијте ја со врелиот шербет.
  6. Потоа одозгора додајте сечкани или мелени ореви.
  7. Оставете ја тортата да се излади пред послужување.
Посни колачи со локум
Дроб во кошулица
Пилешки дроб и срца
Шарена обланда
Погачки со џем од сливи
Торта со јаболки и бисквити
Манџа со џигер
Посни медени колачи
Евтин колач со јаболко (посно)
Ќофтиња со праз
Пилешки џигер во пиво
Интегрален колач од јаболки
Ролат со кокос
Пита со кисела зелка
Куглов со ореви и чоколадо
Пача
Тава со свинско месо и печурки
Пинџур со суви везени пиперки
Малиџано салата
Посна пита со праз
Домашна пита со зелка (посно)
Благи кифлички со вино
Ленени погачици
Салата со праз и сирење
Посен колач со јаболко и банана
Сир тостерки
Кокос коцки
Штрудлички со јаболко (посно)
Колач со јаболко
Туткана гибаница

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: