Рецепти
Парена торта со чоколадо Ана Ѓорова

Едноставна и вкусна чоколадна торта со шербет и ореви

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Јајце(5 јајца (за кора) )

Шеќер(16 лажици (за кора) )

Вода(17 лажици врела (за кора) )

Брашно(18 лажици (за кора) )

Какао(3 лажици (за кора) )

Прашок за печиво(1/2 (за кора) )

Масло(1 филџан (за кора) )

Вода(500 мл (за шербет) )

Шеќер(300 грама (за шербет) )

Ванилин шеќер(1 (за шербет) )

Ореви(100 Грама)

ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 40 минути

  1. Во подлабок сад со миксер изматете ги јајцата и шеќерот. Во смесата постепено додавајте  ги врелата вода, брашното, какаото, печивото и маслото.
  2. Промешајте добро за да се соединат состојките, па смесата претурете ја во правоаголен плех.
  3. Печете во загреана рерна на 200 степени, околу 25 минути.
  4. Во меѓувреме подгответе шербет: 300 г шеќер и ванилиниот шеќер ставете ги во тенџере на оган со 500 мл вода и варете со постојано мешање додека шеќерот се растопи.
  5. Кога тортата ќе се излади, исечете ја на парчиња и прелијте ја со врелиот шербет.
  6. Потоа одозгора додајте сечкани или мелени ореви.
  7. Оставете ја тортата да се излади пред послужување.
Сиров чоколаден тарт
Крофни
Домашен сендвич сладолед
Весела торта
Колачиња со банана и урми
Посни колачи со локум
Пуслици со ореви
Тарт со џем од малини
Баклава со јаболки
Шарена обланда
Бомбици со суви кајсии и со лешници
Погачки со џем од сливи
Торта со јаболки и бисквити
Ролат од локум (посно)
Посни медени колачи
Пита со карамелизирана тиква
Тартуфи со суви сливи
Евтин колач со јаболко (посно)
Бели топчиња
Колач со круши и бадеми
Оревки
Сусам топчиња
Колачиња зелени елки
Цимет ѕвездички
Овошна векна
Тарт со вишни
Интегрален колач од јаболки
Кростата од бадеми со мармалад
Торта фантазија
Ролат со кокос

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: