Рецепти
Парфе Ана Ристеска

Вкусен десерт од ореви и шлаг што ќе го обожавате

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Млеко(750 Милилитри)

Јајце(10 )

Шеќер(300 Грама)

Мелени ореви(150 Грама)

Шлаг во прав(5 Пакувања)

Маргарин(120 Грама)

Ванилин шеќер(1 )

Суво грозје(200 Грама)

ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 30 минути

  1. 10 жолчки пенасто се матат со 250 г шеќер.
  2. Откако ќе се изматат, се додава 250 г млеко и се ставаат во тенџере на оган.
  3. Се вари на тивко со постојано мешање за да не загори.
  4. Потоа се трга од оган и се меша маргаринот да се растопи, па се остава настрана да се олади.
  5. Во друг сад се матат 5 шлаг пени со 1/2 литар млеко.
  6. Сувото грозје се натопува во вода да омекне, а оревите се мелат.
  7. Белките се матат во снег и се мешаат со шлагот, оревите, сувото грозје и оладениот крем од жолчки.
  8. Половина од смесата се претура во стаклени, високи чаши или широк сад, се ставаат мелени ореви и овошје по желба, па одозгора се става останатиот крем и парчиња овошје.
  9. Чашите се ставаат во замрзнувач да се стегнат пред послужување.

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: