Рецепти

Парфе
Вкусен десерт од ореви и шлаг што ќе го обожавате
ТИП НА РЕЦЕПТ
ДесертТИП НА КУЈНА
ЕвропскиКОМПЛЕКСНОСТ
СредноСЕРВИРАЊЕ
4 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
5 - 35 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Млеко(750 Милилитри)
Јајце(10 )
Шеќер(300 Грама)
Мелени ореви(150 Грама)
Шлаг во прав(5 Пакувања)
Маргарин(120 Грама)
Ванилин шеќер(1 )
Суво грозје(200 Грама)
ПОДГОТОВКА
За овој рецепт се потребни помалку од 30 минути
- 10 жолчки пенасто се матат со 250 г шеќер.
- Откако ќе се изматат, се додава 250 г млеко и се ставаат во тенџере на оган.
- Се вари на тивко со постојано мешање за да не загори.
- Потоа се трга од оган и се меша маргаринот да се растопи, па се остава настрана да се олади.
- Во друг сад се матат 5 шлаг пени со 1/2 литар млеко.
- Сувото грозје се натопува во вода да омекне, а оревите се мелат.
- Белките се матат во снег и се мешаат со шлагот, оревите, сувото грозје и оладениот крем од жолчки.
- Половина од смесата се претура во стаклени, високи чаши или широк сад, се ставаат мелени ореви и овошје по желба, па одозгора се става останатиот крем и парчиња овошје.
- Чашите се ставаат во замрзнувач да се стегнат пред послужување.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во