Рецепти
Парфе Ана Ристеска

Вкусен десерт од ореви и шлаг што ќе го обожавате

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Млеко(750 Милилитри)

Јајце(10 )

Шеќер(300 Грама)

Мелени ореви(150 Грама)

Шлаг во прав(5 Пакувања)

Маргарин(120 Грама)

Ванилин шеќер(1 )

Суво грозје(200 Грама)

ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 30 минути

  1. 10 жолчки пенасто се матат со 250 г шеќер.
  2. Откако ќе се изматат, се додава 250 г млеко и се ставаат во тенџере на оган.
  3. Се вари на тивко со постојано мешање за да не загори.
  4. Потоа се трга од оган и се меша маргаринот да се растопи, па се остава настрана да се олади.
  5. Во друг сад се матат 5 шлаг пени со 1/2 литар млеко.
  6. Сувото грозје се натопува во вода да омекне, а оревите се мелат.
  7. Белките се матат во снег и се мешаат со шлагот, оревите, сувото грозје и оладениот крем од жолчки.
  8. Половина од смесата се претура во стаклени, високи чаши или широк сад, се ставаат мелени ореви и овошје по желба, па одозгора се става останатиот крем и парчиња овошје.
  9. Чашите се ставаат во замрзнувач да се стегнат пред послужување.
Пуслици со ореви
Тарт со џем од малини
Шеќерни прженки
Динстани јунешки ребра
Оревки
Цимет ѕвездички
Овошна векна
Тарт со вишни
Кнедли од крем сирење
Француско „селско“ месо
Вкусна димена салама
Кнедли од џигер
Чоколадни кроасани
Пилешко во павлака
Тестенини со сос од туна
Тробоен куглов
Зелка на грчки начин
Ролат со цимет и суво грозје
Резанки од палачинки
Руски колач со афион
Чоколаден куглоф
Посен куглов со суво овошје
Ролнички со крем
Пита со тиквички и со гриз
Мафини со нутела крем
Цимет ролнички со бадеми
Жолт куглов колач
Англиска пита со бадеми
Пита со јајца и кајмак
Свинско месо со бел сос

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: