Рецепти
Пастрмајлија Ана Ѓорова

Македонски домашни пастрмајлии со свинско месо за четворица

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Брашно(600 Грама)

Вода(350 Милилитри)

Масло(3 Супени лажици)

Сол(1 Кафена лажица)

Шеќер(1 Кафена лажица)

Квасец(1/2 коцка )

Прашок за печиво(1/4 Пакување)

Свинско месо(800 Грама)

Црвен пипер(1 Супена лажица)

Сол(1 Супена лажица)

Свинска маст(75 Грама)

ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 120 минути

  1. Најпрво пригответе го месото. Најдобро е да го приготвите еден ден порано за да може месото подобро да ги впие зачините и да омекне. Исечкајте го месото на коцки, зачинете со сол, бибер и црвен пипер.
  2. За подготовка на тестото најпрво измешајте го квасецот со млака вода и шеќер. Кога ќе стаса, во длабок сад ставете ги останатите состојки. Замесете средно меко тесто и ставете го да стаса околу еден час.
  3. Стасаното тесто размесете го и повторно оставете го да стасува. Вториот пат пократко, околу 20 минути. Откако ќе стаса и по втор пат, размесете го и поделете го на четири дела.
  4. Деловите обликувајте ги како топчиња и повторно оставете ги да стасаат. Кога ќе нараснат обликувајте ги како пастрмајлии според големината на тавата.
  5. Секоја пастрмајлија наредете ја со месо и парченца свинска маст.
  6. Печете во загреана рерна на 220 степени, 20 минути. Сервирајте ги со лути пиперчиња или феферони.
Кремаста паста со печурки без масло
Туна ќофтиња
Дроб во кошулица
Пилешки дроб и срца
Пиле печено во млеко
Манџа со џигер
Динстани јунешки ребра
Ќофтиња со праз
Потпечени ќофтиња со кашкавал
Експрес-пилешко со зеленчук
Пилешка тава со сланина
Тава со брокула и прокељ
Динстано месо со печурки
Пилешки џигер во пиво
Лазањи со болоњезе сос
Пилешко со лимон
Француско „селско“ месо
Вкусна димена салама
Кнедли од џигер
Потпечена зелка со наут
Интегрален ориз со пилешко и со шампињони
Вегетаријански плескавици
Тава со свинско месо и печурки
Посна сарма со праз и шампињони
Пилешко во павлака
Филе Велингтон
Тестенини со сос од туна
Полнета пастрмка во црно вино (посно)
Ѓевречиња од мелено месо
Зелка на грчки начин

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: