Рецепти
Пастрмајлија
Македонски домашни пастрмајлии со свинско месо за четворица
ТИП НА РЕЦЕПТ
РучекТИП НА КУЈНА
Македонска кујнаКОМПЛЕКСНОСТ
СредноСЕРВИРАЊЕ
4 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
65 - 120 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Брашно(600 Грама)
Вода(350 Милилитри)
Масло(3 Супени лажици)
Сол(1 Кафена лажица)
Шеќер(1 Кафена лажица)
Квасец(1/2 коцка )
Прашок за печиво(1/4 Пакување)
Свинско месо(800 Грама)
Црвен пипер(1 Супена лажица)
Сол(1 Супена лажица)
Свинска маст(75 Грама)
ПОДГОТОВКА
За овој рецепт се потребни помалку од 120 минути
- Најпрво пригответе го месото. Најдобро е да го приготвите еден ден порано за да може месото подобро да ги впие зачините и да омекне. Исечкајте го месото на коцки, зачинете со сол, бибер и црвен пипер.
- За подготовка на тестото најпрво измешајте го квасецот со млака вода и шеќер. Кога ќе стаса, во длабок сад ставете ги останатите состојки. Замесете средно меко тесто и ставете го да стаса околу еден час.
- Стасаното тесто размесете го и повторно оставете го да стасува. Вториот пат пократко, околу 20 минути. Откако ќе стаса и по втор пат, размесете го и поделете го на четири дела.
- Деловите обликувајте ги како топчиња и повторно оставете ги да стасаат. Кога ќе нараснат обликувајте ги како пастрмајлии според големината на тавата.
- Секоја пастрмајлија наредете ја со месо и парченца свинска маст.
- Печете во загреана рерна на 220 степени, 20 минути. Сервирајте ги со лути пиперчиња или феферони.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во