Рецепти
Пастрмајлии со бифтек
Македонска традиционална „пица“ со говедско месо и јајца
ТИП НА РЕЦЕПТ
РучекТИП НА КУЈНА
Македонска кујнаКОМПЛЕКСНОСТ
СредноСЕРВИРАЊЕ
6 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
40 - 60 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Брашно(1 Килограм)
Квасец(1 коцка )
Сол(2 Кафени лажици)
Говедски бифтек(200 Грама)
Јајце(3 )
Свинска маст(2 Супени лажици)
ПОДГОТОВКА
Овој рецепт се подготвува за помалку од 60 минути
- Се замесува тесто од брашното, солта и квасецот со млака вода, откако добро ќе се измеси, се дели на шест топчиња.
- Топчињата тесто се оставаат да стасаат.
- Откако ќе стасаат топчињата месо се развлекуваат како чамец со тоа што краевите да им бидат малку поткренати.
- Така приготвените парчиња тесто се редат на тепсија подмачкана со масло.
- Бифтекот се сечка на ситни коцкички, се зачинува со сите зачини и потоа се става врз пастрмајлиите.
- Врз бифтекот потоа се става насекаде по малку свинска маст.
- Така приготвените пастрмајлии се печат во загреана рерна на 250 степени околу 15 минути.
- Врз пастрмајлиите се полеваат изматените јајца со малку сол, па се враќаат во рерната да се допечат.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во