Рецепти
Пастрмка во сос од магдонос
Вкусен ручек од пастрмка со интересн сос од магдонос и мајонез
ТИП НА РЕЦЕПТ
РучекТИП НА КУЈНА
ЕвропскиКОМПЛЕКСНОСТ
ЛесноСЕРВИРАЊЕ
4 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
40 - 60 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Пастрмка(1 Килограм)
Магдонос(1 Китка)
Мајонез(9 Супени лажици)
Домат(2 )
Лимон(1 )
Вегета(1 Кафена лажица)
ПОДГОТОВКА
Овој рецепт се подготвува за помалку од 60 минути
- Претходно исчистените и измиени пастрмки ги сечеме на филети, притоа им ги отстрануваме коските, главата и опашката. На филетите им ја отстрануваме кожата и ги зачинуваме со сол и бибер.
- Магдоносот ситно го сечкаме и го додаваме во садот со мајонезот. Лимонот го цедиме и лимоновиот сок го додаваме во садот со мајонезот. Додаваме една лажица вегета, сол, бибер и мешаме со лажица.
- Врз алуминиумска фолија ставаме една пастрмка. Со лажица, врз филетата го нанесуваме сосот со магдонос и филетата ја свиктуваме во фолијата.
- Потоа пастрмката во фолијата ја ставаме во тавата за печење. Истата постапка ја повторуваме со сите 4 филети.
- Тавата ја ставаме во рерна да се пече 20 минути на температура од 200 степени.
- Ја вадиме првата фиолија од тавата, ја отвараме фолијата и ја свиткуваме по формата на филетата.
- Истата постапка ја повторуваме со сите филети.
- Потоа пастрмките ги редиме на чинија за сервирање.
- Во преостанатот сос од магдонос го додаваме млекото и мешаме со лажица.
- Доамтите ги сечкаме на коцки, ги додаваме во садот со сосот од магдонос и промешуваме.
- Со лажица од сосот нанесуваме врз парчињата компири и врз пастрмките.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во