Рецепти
Печена коприва со јајца и пармезан
Предјадење или лесна вечера од коприва, ‘ржани снегулки и пармезан
ТИП НА РЕЦЕПТ
ПредјадењеТИП НА КУЈНА
ВегетаријанскиКОМПЛЕКСНОСТ
ЛесноСЕРВИРАЊЕ
4 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
5 - 35 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Коприва(800 Грама)
Маргарин(60 Грама)
Јајце(3 )
’Ржани снегулки(0.5 Чаша)
Рендан пармезан(1 Супена лажица)
Сол(1 Кафена лажица)
Бибер(1 Кафена лажица)
ПОДГОТОВКА
За подготовка на овој рецепт се потребни помалку од 30 минути
- Копривата прелијте ја со врела, солена вода, оставете ја малку да отстои, исцедете ја и динстајте ја кратко на маргаринот. Кога ќе испари водата, копривата извадете ја и исечкајте ја.
- Во посебен сад со миксер пенасто изматете 3 жолчки со 1 лажица маргарин, додајте ги ‘ржаните снегулки, копривата и ренданиот пармезан. Додајте сол и бибер по вкус.
- Изматете ги белките во цврст снег и додајте ги во садот со копривата, измешајте, а потоа смесата ставете ја во подмачкана тепсија со маргарин и печете на умерена температура 20 минути.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во