Рецепти
Печена скуша со кромид
Печена скуша со сос од кромид и сос од лимон
ТИП НА РЕЦЕПТ
РучекТИП НА КУЈНА
Турска кујнаКОМПЛЕКСНОСТ
ЛесноСЕРВИРАЊЕ
6 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
5 - 35 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Скуша(12 многу мали или 6 средно големи )
Масло(2 лажици + 50 милилитри )
Ловоров лист(6-12 )
Кромид(4 мали главици )
Сечкан магдонос(60 Грама)
Свеж сок од лимон(5 Супени лажици)
ПОДГОТОВКА
За овој рецепт се потребни помалку од 35 минути
- Загрејте ја скарата.
- Посолете ги рибите, оставајќи ги цели. Ставете ги врз намастена решетка за скара, прекријте ги со ловоровите листови и печете ги 10-15 минути.
- Потоа решетките со рибите ставете ги под скарата и печете ги уште 5-10 минути за да се испече и долниот дел. *Ако користите електрична скара, испечете го горниот дел од рибите, исклучете ја скарата, загрејте ја рерната на 200 степени и печете ги рибите 5-10 минути.
- Во меѓувреме подгответе го првиот сос: излупете 4 мали главици кромид и исечете ги по должина на два дела. Секој дел ставете го на даска за сечење и исечете го на многу тенки стапчиња.
- Ставете го кромидот во сад со 2 лажици сол и добро гмечете го со рацете.
- Потоа измијте го неколку пати со ладна вода, па цедете го со раката додека не се исуши. Ставете го во мала чинија и измешајте го со 30 грама од сечканиот магдонос.
- Подгответе го вториот сос: ставете 50 мл масло во еден сад, додајте 50 мл лимонов сол, сол и бибер. Измиксирајте ја смесата со миксер или во блендер. Додајте 30 грама сечкан магдонос и пак измешајте.
- Сервирајте ги рибите со сосот од кромид и со сосот од лимон.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во