Рецепти
Печена скуша со кромид Ана Ѓорова

Печена скуша со сос од кромид и сос од лимон

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Скуша(12 многу мали или 6 средно големи )

Масло(2 лажици + 50 милилитри )

Ловоров лист(6-12 )

Сол

Бибер

Кромид(4 мали главици )

Сечкан магдонос(60 Грама)

Свеж сок од лимон(5 Супени лажици)

ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 35 минути

  1. Загрејте ја скарата.
  2. Посолете ги рибите, оставајќи ги цели. Ставете ги врз намастена решетка за скара, прекријте ги со ловоровите листови и печете ги 10-15 минути.
  3. Потоа решетките со рибите ставете ги под скарата и печете ги уште 5-10 минути за да се испече и долниот дел. *Ако користите електрична скара, испечете го горниот дел од рибите, исклучете ја скарата, загрејте ја рерната на 200 степени и печете ги рибите 5-10 минути.
  4. Во меѓувреме подгответе го првиот сос: излупете 4 мали главици кромид и исечете ги по должина на два дела. Секој дел ставете го на даска за сечење и исечете го на многу тенки стапчиња.
  5. Ставете го кромидот во сад со 2 лажици сол и добро гмечете го со рацете.
  6. Потоа измијте го неколку пати со ладна вода, па цедете го со раката додека не се исуши. Ставете го во мала чинија и измешајте го со 30 грама од сечканиот магдонос.
  7. Подгответе го вториот сос: ставете 50 мл масло во еден сад, додајте 50 мл лимонов сол, сол и бибер. Измиксирајте ја смесата со миксер или во блендер. Додајте 30 грама сечкан магдонос и пак измешајте.
  8. Сервирајте ги рибите со сосот од кромид и со сосот од лимон.
Кремаста паста со печурки без масло
Туна ќофтиња
Дроб во кошулица
Пилешки дроб и срца
Пиле печено во млеко
Манџа со џигер
Динстани јунешки ребра
Ќофтиња со праз
Потпечени ќофтиња со кашкавал
Експрес-пилешко со зеленчук
Пилешка тава со сланина
Тава со брокула и прокељ
Динстано месо со печурки
Пилешки џигер во пиво
Лазањи со болоњезе сос
Пилешко со лимон
Француско „селско“ месо
Вкусна димена салама
Кнедли од џигер
Потпечена зелка со наут
Интегрален ориз со пилешко и со шампињони
Вегетаријански плескавици
Тава со свинско месо и печурки
Посна сарма со праз и шампињони
Пилешко во павлака
Филе Велингтон
Тестенини со сос од туна
Полнета пастрмка во црно вино (посно)
Ѓевречиња од мелено месо
Зелка на грчки начин

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: