Рецепти
Печени компири со лук и магдонос
Вкусни печени компири на уникатен начин
ТИП НА РЕЦЕПТ
РучекТИП НА КУЈНА
Балканска кујнаКОМПЛЕКСНОСТ
ЛесноСЕРВИРАЊЕ
4 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
40 - 60 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Компир(12 )
Вода(1 Чаша)
Сол(2 Кафени лажици)
Бел лук, излупен и згмечен(3 Чешниња)
Свеж магдонос(1 Китка)
Маслиново масло(4 Супени лажици)
Бибер(1 Прстофат)
Рендан кашкавал(50 Грама)
ПОДГОТОВКА
Овој рецепт се подготвува за помалку од 65 минути
- Измијте ги убаво компирите заедно со кората.
- Наредете ги во огноотпорен сад и полејте ги со солена вода.
- Гответе 10 минути на најсилна температура, па превртете ги од другата страна и печете уште 10 минути.
- Извадете ги компирите засечете ги на четири места, потоа ставете одозгора на нив ситно толчен лук и магдонос, налејте ги со маслиново масло и нанесете бибер.
- Повторно вратете ги во рерната за печење, но покриени со капак и печете околу 20 минути, а за тоа време нежно протресувајте ги.
- Кога ќе бидат готови извадете ги од рерната и посипете со рендан кашкавал.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во