Рецепти
Печено месо од мисирка со праз
Вкусен ручек од ролати од мисиркино месо полнети со праз и сос
ТИП НА РЕЦЕПТ
РучекТИП НА КУЈНА
ИнтернационалниКОМПЛЕКСНОСТ
СредноСЕРВИРАЊЕ
4 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
65 - 120 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Мисиркино месо(700 Грама)
Праз(3 страка )
Жалфија(8 Листови)
Лимон(1 )
Млеко(1/2 Литар)
Масло(4 Супени лажици)
Лук(2 Чешниња)
ПОДГОТОВКА
За овој рецепт се потребни помалку од 90 минути
- Белиот дел од празот исечете го на 4 дела по должина, па пржете ги на 2 лажици масло заедно со 2 исечкани листови жалфија.
- Полијте го празот со 1 чаша топла супа и варете го 5 минути на тивок оган. Зголемете ја температурата и оставете ја да испари целата течност, мешајќи го празот.
- Месото истолчете го и прекријте го со оладениот праз. Завиткајте го во ролат и заврзете го со готварски конец.
- Пржете го месото на 3 лажици загреано масло додека да зарумени.
- Додајте ги тенко исечканата кора од лимон, излупениот и изгмечен лук, останатите листови жалфија и млекото.
- Поклопете ја тавата и гответе го месото 1 час. Повремено поливајте го со течноста.
- Потоа отстранете ги лукот и кората од лимон, префрлете го месото во еден сад и изматете ја течноста за да добиете хомоген сос.
- Исечете го месото на парчиња и сервирајте го со сосот.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во