Рецепти
Печено телешко со млеко
Полн погодок за сите гурмни и љубители на месото
ТИП НА РЕЦЕПТ
РучекТИП НА КУЈНА
ЕвропскиКОМПЛЕКСНОСТ
ЛесноСЕРВИРАЊЕ
6 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
40 - 60 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Телешко месо(1,2 Килограм)
Млеко(6 Децилитри)
Сланина(100 Грама)
Путер(50 Грама)
Жалфија(1 Грама)
Кромид(1 Главица)
Бело вино(1/2 Чаша)
ПОДГОТОВКА
Овој рецепт се подготвува за помалку од 60 минути
- Засечете го месото на повеќе места со далбоки засечи. Сланината исечете ја на стапчиња и ставете ја во засеците од месото.
- Заврзете го месото со конец за да ја задржи формата за време на печењето.
- Потоа месото добро извалкајте го во брашното. Кромидот излупете го, исечкајте го и пржете го на путер во тава доволно голема за да го собере месото, заедно со жалфијата (која потоа ќе ја отстраните).
- Пржете го местото во тавата на силен оган се додека не зарумени, вртејќи го со 2 дрвени лажици. Полијте го со виното и оставете го да испари. Посолете го, попиперете ги и зачинете го со малку рендано морско оревче.
- Потоа додајте 1 чаша млеко, додајте ја коцката за супа, поклопете ја тавата и продолжете со пржењето на тивок оган 1 час и 30 минути. Вртете го месото повремено и додавајте го останатото млеко. На крајот посолете го и попиперете го.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во