Рецепти
Пекмез од сливи
Совршен за појадок со чаша млеко или за десерт со палачинки
ТИП НА РЕЦЕПТ
ДесертТИП НА КУЈНА
Бабина кујнаКОМПЛЕКСНОСТ
ЛесноСЕРВИРАЊЕ
12 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
65 - 120 минути
0
/
5
ПОДГОТОВКА
За подготовка на овој рецепт се потребни помалку од 70 минути
- Сливите се чистат, им се вадат семките и се ставаат во тенџере. Врз нив се става половина од шеќерот.
- Се варат и при крај на варењето се додава другата половина шеќер.
- Додека се вари, се меша постојано додека не се добие одредена густина.
- Готовиот пекмез се собира во топли тегли и откако ќе се олади, се затвараат теглите и се чуваат на темно, суво и ладно место.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во