Рецепти
Пијана скуша
Скушата на овој начин е многу вкусна, а едноставна и одлична за семеен ручек
ТИП НА РЕЦЕПТ
РучекТИП НА КУЈНА
Балканска кујнаКОМПЛЕКСНОСТ
ЛесноСЕРВИРАЊЕ
4 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
140 - 250 минути
0
/
5
ПОДГОТОВКА
За овој рецепт се потребни помалку од 3 часа
- Најпрво главиците кромид се сечкаат на кругови и се редат во огноотпорна тава за печење, сè додека се покрие целото дно.
- Ситно се сечка и магдоносот, како и чешнињата лук.
- Рибите претходно треба да бидат добро исчистени и измиени. Се засекуваат преку средината и се полнат со сечканиот магдонос и со ситно сечканиот лук.
- Потоа се премачкуваат со вегетата и се посолуваат.
- Така наполнетите скуши се редаат врз сечкниот кромид во огноотпорната тава за печење.
- Се додава една до две чаши бело вино, потоа една чаша вода и малку масло. Садот се покрива со огноотпорниот капак.
- Така приготвени скушите се печат во загреана рерна околу 2 часа, а во меѓувреме кога ќе заруменат од едната страна, се превртуваат да се запечат од другата страна.
- Може да ги сервирате со варени компири.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во