Рецепти
Пилав со јагнешко
Гурмански ручек од ориз со варено јагнешко месо и зачини
ТИП НА РЕЦЕПТ
РучекТИП НА КУЈНА
ИнтернационалниКОМПЛЕКСНОСТ
ЛесноСЕРВИРАЊЕ
4 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
65 - 120 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Јагнешко месо(500 Грама)
Суви кајсии(50 Грама)
Кромид(2 Главици)
Лук(1 Чешне)
Црвена пиперка(1 )
Жолта пиперка(1 )
Маслиново масло(5 Супени лажици)
Ориз(200 Грама)
Бистра зеленчукова супа(1/2 Литар)
Коријандер(1/2 Кафена лажица)
Куркума(1/2 Кафена лажица)
Рузмарин(1 Гранче)
Кумин(1 Прстофат)
ПОДГОТОВКА
За овој рецепт се потребни помалку од 70 минути
- Сувите кајсии потопете ги во ладна вода и оставете ги да отстојат.
- Исечете го јагнешкото месо на средни парчиња.
- Исечкајте го ситно кромидот, а чешнете лук исечкајте го и изгмечете го.
- Пиперките исчистете ги и исечете ги на тенки парчиња по должина.
- Во тенџере загрејте 5 лажици маслиново масло и пропржете го месото неколку минути. Потоа додајте ги кромидот, пиперките, лукот и оризот, па мешајте неколку минути додека се соединат состојките.
- Откако убаво ќе се пропржи, налијте 1/2 литар зеленчукова супа во тенџерето, додајте ги ситно исчканите суви кајсии заедно со водата во која се киснеа. Зачинете го јадењето со сол, бибер и останатите зачини и варете го јадењето околу 40 минути или додека оризот и месото ќе бидат готови.
- На крај сервирајте го јадењето и зачинете со сол и бибер.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во