Рецепти
Пилав со јагнешко Ана Ѓорова

Гурмански ручек од ориз со варено јагнешко месо и зачини

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Јагнешко месо(500 Грама)

Суви кајсии(50 Грама)

Кромид(2 Главици)

Лук(1 Чешне)

Црвена пиперка(1 )

Жолта пиперка(1 )

Маслиново масло(5 Супени лажици)

Ориз(200 Грама)

Бистра зеленчукова супа(1/2 Литар)

Бибер

Коријандер(1/2 Кафена лажица)

Куркума(1/2 Кафена лажица)

Рузмарин(1 Гранче)

Кумин(1 Прстофат)

Сол

ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 70 минути

  1. Сувите кајсии потопете ги во ладна вода и оставете ги да отстојат.
  2. Исечете го јагнешкото месо на средни парчиња.
  3. Исечкајте го ситно кромидот, а чешнете лук исечкајте го и изгмечете го.
  4. Пиперките исчистете ги и исечете ги на тенки парчиња по должина.
  5. Во тенџере загрејте 5 лажици маслиново масло и пропржете го месото неколку минути. Потоа додајте ги кромидот, пиперките, лукот и оризот, па мешајте неколку минути додека се соединат состојките.
  6. Откако убаво ќе се пропржи, налијте 1/2 литар зеленчукова супа во тенџерето, додајте ги ситно исчканите суви кајсии заедно со водата во која се киснеа. Зачинете го јадењето со сол, бибер и останатите зачини и варете го јадењето околу 40 минути или додека оризот и месото ќе бидат готови.
  7. На крај сервирајте го јадењето и зачинете со сол и бибер.
Кремаста паста со печурки без масло
Туна ќофтиња
Дроб во кошулица
Пилешки дроб и срца
Пиле печено во млеко
Манџа со џигер
Динстани јунешки ребра
Ќофтиња со праз
Потпечени ќофтиња со кашкавал
Експрес-пилешко со зеленчук
Пилешка тава со сланина
Тава со брокула и прокељ
Динстано месо со печурки
Пилешки џигер во пиво
Лазањи со болоњезе сос
Пилешко со лимон
Француско „селско“ месо
Вкусна димена салама
Кнедли од џигер
Потпечена зелка со наут
Интегрален ориз со пилешко и со шампињони
Вегетаријански плескавици
Тава со свинско месо и печурки
Посна сарма со праз и шампињони
Пилешко во павлака
Филе Велингтон
Тестенини со сос од туна
Полнета пастрмка во црно вино (посно)
Ѓевречиња од мелено месо
Зелка на грчки начин

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: