Рецепти
Пилав со јагнешко Ана Ѓорова

Гурмански ручек од ориз со варено јагнешко месо и зачини

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Јагнешко месо(500 Грама)

Суви кајсии(50 Грама)

Кромид(2 Главици)

Лук(1 Чешне)

Црвена пиперка(1 )

Жолта пиперка(1 )

Маслиново масло(5 Супени лажици)

Ориз(200 Грама)

Бистра зеленчукова супа(1/2 Литар)

Бибер

Коријандер(1/2 Кафена лажица)

Куркума(1/2 Кафена лажица)

Рузмарин(1 Гранче)

Кумин(1 Прстофат)

Сол

ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 70 минути

  1. Сувите кајсии потопете ги во ладна вода и оставете ги да отстојат.
  2. Исечете го јагнешкото месо на средни парчиња.
  3. Исечкајте го ситно кромидот, а чешнете лук исечкајте го и изгмечете го.
  4. Пиперките исчистете ги и исечете ги на тенки парчиња по должина.
  5. Во тенџере загрејте 5 лажици маслиново масло и пропржете го месото неколку минути. Потоа додајте ги кромидот, пиперките, лукот и оризот, па мешајте неколку минути додека се соединат состојките.
  6. Откако убаво ќе се пропржи, налијте 1/2 литар зеленчукова супа во тенџерето, додајте ги ситно исчканите суви кајсии заедно со водата во која се киснеа. Зачинете го јадењето со сол, бибер и останатите зачини и варете го јадењето околу 40 минути или додека оризот и месото ќе бидат готови.
  7. На крај сервирајте го јадењето и зачинете со сол и бибер.
Крофни
Бомбици со суви кајсии и со лешници
Тартуфи со суви сливи
Бели топчиња
Потпечени ќофтиња со кашкавал
Експрес-пилешко со зеленчук
Тава со брокула и прокељ
Колачиња зелени елки
Суви колачи со лешници
Торта фантазија
Интегрален ориз со пилешко и со шампињони
Салата со макарони, сланина и зеленчук
Чај со брусница и зачини
Филе Велингтон
Потпечен карфиол
Лате со јаболко и цимет
Ѓевречиња од мелено месо
Печен ослиќ со брокула
Торта со цели печени јаболки
Печени компири со говедско месо
Кекси со лешници
Топло чоколадо со црвено вино
Највкусни крофни
Лимон-колач
Бели пралини
Пикантно свинско
Свински гулаш со наут
Кинеска салата
Мини переци
Бротчиња со мелено месо

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: