Рецепти
Пилав со јагнешко Ана Ѓорова

Гурмански ручек од ориз со варено јагнешко месо и зачини

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Јагнешко месо(500 Грама)

Суви кајсии(50 Грама)

Кромид(2 Главици)

Лук(1 Чешне)

Црвена пиперка(1 )

Жолта пиперка(1 )

Маслиново масло(5 Супени лажици)

Ориз(200 Грама)

Бистра зеленчукова супа(1/2 Литар)

Бибер

Коријандер(1/2 Кафена лажица)

Куркума(1/2 Кафена лажица)

Рузмарин(1 Гранче)

Кумин(1 Прстофат)

Сол

ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 70 минути

  1. Сувите кајсии потопете ги во ладна вода и оставете ги да отстојат.
  2. Исечете го јагнешкото месо на средни парчиња.
  3. Исечкајте го ситно кромидот, а чешнете лук исечкајте го и изгмечете го.
  4. Пиперките исчистете ги и исечете ги на тенки парчиња по должина.
  5. Во тенџере загрејте 5 лажици маслиново масло и пропржете го месото неколку минути. Потоа додајте ги кромидот, пиперките, лукот и оризот, па мешајте неколку минути додека се соединат состојките.
  6. Откако убаво ќе се пропржи, налијте 1/2 литар зеленчукова супа во тенџерето, додајте ги ситно исчканите суви кајсии заедно со водата во која се киснеа. Зачинете го јадењето со сол, бибер и останатите зачини и варете го јадењето околу 40 минути или додека оризот и месото ќе бидат готови.
  7. На крај сервирајте го јадењето и зачинете со сол и бибер.
Пуслици со ореви
Дроб во кошулица
Рибја чорба од пастрмка (посно)
Динстани јунешки ребра
Динстано месо со печурки
Лут зелник
Лазањи со болоњезе сос
Овошна векна
Тарт со вишни
Интегрален колач од јаболки
Кростата од бадеми со мармалад
Потпечена зелка со наут
Тарт со праз
Интегрален ориз со пилешко и со шампињони
Пита со кисела зелка
Чоколадни кроасани
Посна пита со праз
Домашна пита со зелка (посно)
Филе Велингтон
Ленени погачици
Печен ослиќ со брокула
Селско месо со чадено свинско
Свинско со праз
Лимон-колач
Руски колач со афион
Туткана гибаница
Крем чорба од зеленчук
Пикантно свинско
Пита масленица
Куглов погача со сирење

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: