Рецепти
Пиле во сос од печурки
Француски специјалитет
ТИП НА РЕЦЕПТ
РучекТИП НА КУЈНА
ЕвропскиКОМПЛЕКСНОСТ
ЛесноСЕРВИРАЊЕ
6 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
40 - 60 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Пиле(3 мали )
Свежи шампињони(400 Грама)
Кромид(200 Грама)
Сланина(150 Грама)
Бело вино(500 Грама)
Слатка павлака(500 Милилитри)
Пилешка супа(500 Грама)
Масло(100 Милилитри)
Путер(50 Грама)
ПОДГОТОВКА
За овој рецепт се потребни помалку од 60 минути
- Излупете го кромидот (не го сечете) и исечкајте ги шампињоните на четвртинки.
- Загрејте ги маслото и путерот во огноотпорен сад.
- Пржете ги измиените и исушени пилиња од сите страни додека добијат убава златнокафена боја. Тргнете ги настрана.
- Во истиот сад испржете ги кромидот, сланината и печурките. Зачинете со сол и бибер по вкус.
- Откако убаво ќе се испржат, полијте ги со белото вино, пилешката супа, слатката павлака и додајте ги пилињата.
- Покријте го садот со капак и гответе на тивка температура 30 минути додека убаво се потпече пилето.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во