Рецепти
Пилешка чорба со зеленчук
Вкусен бабин рецепт за чорба
ТИП НА РЕЦЕПТ
РучекТИП НА КУЈНА
Бабина кујнаКОМПЛЕКСНОСТ
СредноСЕРВИРАЊЕ
4 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
40 - 60 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Црн лук(1 Главица)
Морков(2 )
Компир(3 )
Целер(1 )
Грашок(70 Грама)
Пилешко месо(300 Грама)
Млеко(150 Милилитри)
Нишесте (пченкарен скроб)(1 Супена лажица)
Масло(2 Супени лажици)
Сол(1 Прстофат)
Бибер(1 Прстофат)
ПОДГОТОВКА
За подготовка на овој рецепт се потребни помалку од 60 минути
- Црниот лук, морковите и целерот исчистете ги и исечете ги на коцки. Пилешкото месо исто така исечете го на коцки.
- Излупете го компирот и исечете го на тенки листови. Сварете го во солена вода и потоа испасирајте го.
- На малку зејтин кратко пропржете го црниот лук, морковите и целерот. Потоа, додајте малку вода и динстајте. Додајте го грашокот и динстајте уште десетина минути.
- Додајте 1.5 литар вода во пасираниот компир и варете.
- Во меѓувреме, изматете го густинот во малку млеко и додајте го во чорбата со зачините по вкус и кратко промешајте го на оган.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во