Рецепти
Пилешки копани во салса од мед
Специјалитет од печени пилешки копани со оригано и зеленчук, во сос од мед и ореви
ТИП НА РЕЦЕПТ
РучекТИП НА КУЈНА
ИнтернационалниКОМПЛЕКСНОСТ
ЛесноСЕРВИРАЊЕ
4 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
40 - 60 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Пилешки копан(4 )
Масло(3 Супени лажици)
Див (мечкин) лук(1 Китка)
Црвена пиперка(2 )
Зелена пиперка(2 )
Домат(200 Грама)
Сечкани ореви(80 Грама)
Мед(2 Супени лажици)
ПОДГОТОВКА
За подготовка на овој рецепт се потребни помалку од 50 минути
- Пилешките копани намастете ги со масло и зачинете ги со црвен пипер, сол, бибер и оригано. Ставете ги во огноотпорен сад со малку вода на површината и печете ги во рерна додека убаво не заруменат.
- Пиперките и лупените домати исечете ги на коцки, дивиот лук ситно исечкајте го и ставете ги во тава со малку масло. Додајте ги сечканите ореви и медот и зачинете со сол и бибер. Смесата измешајте ја и дозволете да зоврие, но внимавајте зеленчукот да не омекне премногу.
- Печените пилешки копанчиња сервирајте ги во чинија и прелијте ги со сосот од мед и ореви. Послужете со пире од компир и декорирајте со свежи парчиња пиперка и оригано.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во