Рецепти
Пилешко во бел рум со бадеми
Поинаква тава со пилешко и ориз која е вкусна и интересна комбинација на состојки
ТИП НА РЕЦЕПТ
РучекТИП НА КУЈНА
ИнтернационалниКОМПЛЕКСНОСТ
СредноСЕРВИРАЊЕ
4 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
40 - 60 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Пилешко месо(1 Килограм)
Бел рум(100 Милилитри)
Бадеми(100 Грама)
Компир(2 )
Грашок(1 Чаша)
Ориз(1/2 Чаша)
Кромид(2 Главици)
Лук(2 Главици)
Модар патлиџан(2 )
Домат(2 )
Морков(2 )
Жолта пиперка(2 )
Бамја(100 Грама)
ПОДГОТОВКА
За овој рецепт се потребни помалку од 60 минути
- Месото се сечка на коцкички, се додава малку масло, се зачинува со сол, бибер, магдонос, босиле и ловоров лист, потоа се прелева со белиот рум и се остава да отстои додека ги припремаме другите состојки.
- Компирите се сечкаат на коцкички и заедно со грашакот и оризот се ставаат да се варат.
- Настрана ситно се сечкаат кромидот, лукот, модрите патлиџани, доматите, морковите, пиперките и бамјите, се зачинуваат и се запржуваат на тивок оган во малку масло.
- Откако ќе го приготвите зеленчукот, истурете го во тава, измешајте го со месото отстојано во рум и попрскајте со сечкани бадеми.
- На крај прелијте врела вода (колку да ја покриете смесата во тавата) и печете во загреана рерна на 250 степени.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во