Рецепти
Пилешко во сос од ореви Ана Ѓорова

Турски специјалитет

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Пиле(1 помало )

Леб(3 парчиња без корка )

Млеко(50 Милилитри)

Ореви(170 Грама)

Лук(5 Чешниња)

Кромид(1 Главица)

Морков(1 )

Целер(1 помал корен или 2 гранчиња )

Ловоров лист(2 )

Пилешка супа(по потреба )

Путер(70 грама (за преливот) )

Црвен пипер(1/2 лажичка (за преливот) )

ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 80 минути

  1. Во вода ставете ги целиот излупен кромид, морковот, целерот и ловоровите листови, зачинете со сол и бибер и додајте го целото пиле.
  2. Варете го 1 час, потоа извадете го пилето и оставете го да се олади.
  3. Откако ќе се олади, извадете му ја кожата и одвојте го месото од коската.
  4. Со виљушка или со прсти иситнете го месото на тенки резанки и ставете го во поголема чинија каде претходно ги ставивте парчињата леб натопени во млекото.
  5. Оревите и лукот изгмечете ги во аван (може да ги сомелете во блендер). Соединете ги со пилешкото месо и со натопениот леб.
  6. Постепено додавајте по малку пилешка супа и мешајте додека да добиете кремаста смеса.
  7. Во тава на оган растопете го путерот и пржете го црвениот пипер на тивко неколку минути со постојано мешање.
  8. Сервирајте го јадењето прелиено со преливот од црвен пипер.
Пуслици со ореви
Дроб во кошулица
Рибја чорба од пастрмка (посно)
Динстани јунешки ребра
Динстано месо со печурки
Лут зелник
Лазањи со болоњезе сос
Овошна векна
Тарт со вишни
Интегрален колач од јаболки
Кростата од бадеми со мармалад
Потпечена зелка со наут
Тарт со праз
Интегрален ориз со пилешко и со шампињони
Пита со кисела зелка
Чоколадни кроасани
Посна пита со праз
Домашна пита со зелка (посно)
Филе Велингтон
Ленени погачици
Печен ослиќ со брокула
Селско месо со чадено свинско
Свинско со праз
Лимон-колач
Руски колач со афион
Туткана гибаница
Крем чорба од зеленчук
Пикантно свинско
Пита масленица
Куглов погача со сирење

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: