Рецепти
Пилешко во сос од ореви
Турски специјалитет
ТИП НА РЕЦЕПТ
РучекТИП НА КУЈНА
Турска кујнаКОМПЛЕКСНОСТ
ЛесноСЕРВИРАЊЕ
4 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
65 - 120 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Пиле(1 помало )
Леб(3 парчиња без корка )
Млеко(50 Милилитри)
Ореви(170 Грама)
Лук(5 Чешниња)
Кромид(1 Главица)
Морков(1 )
Целер(1 помал корен или 2 гранчиња )
Ловоров лист(2 )
Пилешка супа(по потреба )
Путер(70 грама (за преливот) )
Црвен пипер(1/2 лажичка (за преливот) )
ПОДГОТОВКА
За овој рецепт се потребни помалку од 80 минути
- Во вода ставете ги целиот излупен кромид, морковот, целерот и ловоровите листови, зачинете со сол и бибер и додајте го целото пиле.
- Варете го 1 час, потоа извадете го пилето и оставете го да се олади.
- Откако ќе се олади, извадете му ја кожата и одвојте го месото од коската.
- Со виљушка или со прсти иситнете го месото на тенки резанки и ставете го во поголема чинија каде претходно ги ставивте парчињата леб натопени во млекото.
- Оревите и лукот изгмечете ги во аван (може да ги сомелете во блендер). Соединете ги со пилешкото месо и со натопениот леб.
- Постепено додавајте по малку пилешка супа и мешајте додека да добиете кремаста смеса.
- Во тава на оган растопете го путерот и пржете го црвениот пипер на тивко неколку минути со постојано мешање.
- Сервирајте го јадењето прелиено со преливот од црвен пипер.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во