Рецепти
Пилешко во сос од ореви Ана Ѓорова

Турски специјалитет

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Пиле(1 помало )

Леб(3 парчиња без корка )

Млеко(50 Милилитри)

Ореви(170 Грама)

Лук(5 Чешниња)

Кромид(1 Главица)

Морков(1 )

Целер(1 помал корен или 2 гранчиња )

Ловоров лист(2 )

Пилешка супа(по потреба )

Путер(70 грама (за преливот) )

Црвен пипер(1/2 лажичка (за преливот) )

ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 80 минути

  1. Во вода ставете ги целиот излупен кромид, морковот, целерот и ловоровите листови, зачинете со сол и бибер и додајте го целото пиле.
  2. Варете го 1 час, потоа извадете го пилето и оставете го да се олади.
  3. Откако ќе се олади, извадете му ја кожата и одвојте го месото од коската.
  4. Со виљушка или со прсти иситнете го месото на тенки резанки и ставете го во поголема чинија каде претходно ги ставивте парчињата леб натопени во млекото.
  5. Оревите и лукот изгмечете ги во аван (може да ги сомелете во блендер). Соединете ги со пилешкото месо и со натопениот леб.
  6. Постепено додавајте по малку пилешка супа и мешајте додека да добиете кремаста смеса.
  7. Во тава на оган растопете го путерот и пржете го црвениот пипер на тивко неколку минути со постојано мешање.
  8. Сервирајте го јадењето прелиено со преливот од црвен пипер.
Јафа бомбици
Банана лепче
Ванила бомбици
Колачиња со банана и урми
Пилешки дроб и срца
Рибја чорба од пастрмка (посно)
Пиле печено во млеко
Манџа со џигер
Динстани јунешки ребра
Ќофтиња со праз
Потпечени ќофтиња со кашкавал
Експрес-пилешко со зеленчук
Пилешка тава со сланина
Тава со брокула и прокељ
Динстано месо со печурки
Пилешки џигер во пиво
Чорба без масло
Рибја чорба од ослич
Лазањи со болоњезе сос
Пилешко со лимон
Вкусна димена салама
Потпечена зелка со наут
Интегрален ориз со пилешко и со шампињони
Вегетаријански плескавици
Тава со свинско месо и печурки
Крем салата со колбаси
Пинџур со суви везени пиперки
Малиџано салата
Тестенини со сос од туна
Лепчиња со лук и магдонос

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: