Рецепти
Пита од јаболка Ана Ѓорова

Вкусна пита од јаболки како супер идеја за ужинка или десерт

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Јаболко(2 )

Шеќер(50 Грама)

Лимон(1 )

Путер(30 Грама)

Јајце(1 )

Нане лисја(2-3 )

Брашно(50 Грама)

Нишесте (пченкарен скроб)

Мед(1 Супена лажица)

ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 40 минути

  1. Јаболките ги лупиме, им ги отстрануваме семките и ги сечкаме на ситни парчиња.
  2. Во тава за печење ставаме 25 грама шеќер и вода и потоа префрлуваме на оган и вариме додека шеќерот не се растопи и се направи карамел.
  3. Ја тргаме тавата од оган и ги редиме парчињата јаболки. Ставаме во рерна и печеме 20тина минути на температура од 200°C. Потоа ги тргаме настрана да се оладат.
  4. На оган ставаме средна тава и го ставаме останатиот шеќер да се растопи. Постепено мешајте за да не загори шеќерот.
  5. Нишестето го разредуваме со малку вода и потоа го додаваме со растопениот шеќер во тавата. Додаваме и малку вода и оставаме да проврие. Додаваме и свежо исцеден сок од лимон и мешаме додека не се добие потребната густина. Потоа ја тргаме смесата од оган и оставаме настрана да се стегне.
  6. Во меѓувреме го подготвуваме тестото: брашното го истураме на работната маса, правиме вдлабнатина и во средина го ставаме путерот. Ги одвојуваме белката и жолчката од јајцето и само жолчката ја додаваме во средина на брашното. Во вдлабнатината додаваме малку вода и замесуваме тесто кое потоа го делиме на 2 дела.
  7. Од првиот дел расукуваме кора и ја сечеме во големина на чинија. Кората ја ставаме во намрсена тава со масло и ставаме во рерна да се пече 10тина минути на 175°C. Потоа испечената кора ја ставаме во тавата врз испечените јаболки, ја покриваме со чинија и ја превртуваме.
  8. Тавата и калапот во кој се печеа јаболките ги отстрануваме, а површината убаво ја мазниме со нож.
  9. Тавата со изладената смеса ја враќаме на оган и додаваме 1 лажица мед. Убаво промешуваме, тргаме од оган и со црпалка истураме врз чинијата за сервирање. Сечеме парче од питата со јаболка и го ставаме во чинијата. Наросете со цимет по желба и послужете со топка павлака.
Банана лепче
Крофни
Домашен сендвич сладолед
Туна ќофтиња
Здрава проја со тиквички
Посни колачи со локум
Тарт со џем од малини
Баклава со јаболки
Пилешки дроб и срца
Пита со блитва и со коприва
Бомбици со суви кајсии и со лешници
Посни крокети со спанаќ
Погачки со џем од сливи
Торта со јаболки и бисквити
Пиле печено во млеко
Манџа со џигер
Посни медени колачи
Пита со карамелизирана тиква
Овесни колачиња
Тартуфи со суви сливи
Евтин колач со јаболко (посно)
Ќофтиња со праз
Потпечени ќофтиња со кашкавал
Колач со круши и бадеми
Оревки
Пилешка тава со сланина
Тава со брокула и прокељ
Чорба без масло
Рибја чорба од ослич
Овесни барови со јаворов сируп

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: