Рецепти
Пита од јаболка
Вкусна пита од јаболки како супер идеја за ужинка или десерт
ТИП НА РЕЦЕПТ
ДесертТИП НА КУЈНА
ЕвропскиКОМПЛЕКСНОСТ
СредноСЕРВИРАЊЕ
1 лицеВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
40 - 60 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Јаболко(2 )
Шеќер(50 Грама)
Лимон(1 )
Путер(30 Грама)
Јајце(1 )
Нане лисја(2-3 )
Брашно(50 Грама)
Мед(1 Супена лажица)
ПОДГОТОВКА
За овој рецепт се потребни помалку од 40 минути
- Јаболките ги лупиме, им ги отстрануваме семките и ги сечкаме на ситни парчиња.
- Во тава за печење ставаме 25 грама шеќер и вода и потоа префрлуваме на оган и вариме додека шеќерот не се растопи и се направи карамел.
- Ја тргаме тавата од оган и ги редиме парчињата јаболки. Ставаме во рерна и печеме 20тина минути на температура од 200°C. Потоа ги тргаме настрана да се оладат.
- На оган ставаме средна тава и го ставаме останатиот шеќер да се растопи. Постепено мешајте за да не загори шеќерот.
- Нишестето го разредуваме со малку вода и потоа го додаваме со растопениот шеќер во тавата. Додаваме и малку вода и оставаме да проврие. Додаваме и свежо исцеден сок од лимон и мешаме додека не се добие потребната густина. Потоа ја тргаме смесата од оган и оставаме настрана да се стегне.
- Во меѓувреме го подготвуваме тестото: брашното го истураме на работната маса, правиме вдлабнатина и во средина го ставаме путерот. Ги одвојуваме белката и жолчката од јајцето и само жолчката ја додаваме во средина на брашното. Во вдлабнатината додаваме малку вода и замесуваме тесто кое потоа го делиме на 2 дела.
- Од првиот дел расукуваме кора и ја сечеме во големина на чинија. Кората ја ставаме во намрсена тава со масло и ставаме во рерна да се пече 10тина минути на 175°C. Потоа испечената кора ја ставаме во тавата врз испечените јаболки, ја покриваме со чинија и ја превртуваме.
- Тавата и калапот во кој се печеа јаболките ги отстрануваме, а површината убаво ја мазниме со нож.
- Тавата со изладената смеса ја враќаме на оган и додаваме 1 лажица мед. Убаво промешуваме, тргаме од оган и со црпалка истураме врз чинијата за сервирање. Сечеме парче од питата со јаболка и го ставаме во чинијата. Наросете со цимет по желба и послужете со топка павлака.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во