Рецепти
Пита со коприва и праз
Домашна пита со вкусен фил за одлично предјадење
ТИП НА РЕЦЕПТ
ПредјадењеТИП НА КУЈНА
Македонска кујнаКОМПЛЕКСНОСТ
ЛесноСЕРВИРАЊЕ
6 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
65 - 120 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Брашно(500 Грама)
Вода(250 мл млака )
Масло(2 Супени лажици)
Сол(1 Кафена лажица)
Коприва(100 Грама)
Праз(150 Грама)
Компир(100 Грама)
Кравјо сирење(200 Грама)
Масло(100 Грама)
Жолчка од јајце(1 )
ПОДГОТОВКА
За овој рецепт се потребни помалку од 70 минути
- Од брашното, 250 мл млака вода, 2 лажици масло и 1 лажичка сол се замесува тесто. Се остава да отстои 30 минути.
- Тестото се дели на два дела.
- Копривата и празот се сечкаат, компирот се ренда, сирењето се дроби. Потоа се мешаат со останатите состојки и се прави филот.
- Се расукува една кора, се попрскува со масло и се нанесува половина од филот. Се витка ролна и се става во подмачкано тркалезно тавче.
- Постапката се повторува и со втортата кора.
- Питата се пече на 200 степени околу 30 минути.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во