Рецепти
Пита со кромид и компири Ана Ѓорова

Пита што се приготвува брзо и едноставно, а е исклучително вкусна. Испробајте ја!

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Кромид(2 Главици)

Компир(4 )

Јајце(2 )

Јогурт(1 Чаша)

Масло(1 Чаша)

Брашно(2,5 Чаши)

Прашок за печиво(1 )

Сол(1 Кафена лажица)

Бибер

Суво оригано

Суво нане

ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 60 минути

  1. Најпрво убаво се чистат кромидот и компирите (неварени) и се мијат.
  2. Потоа во посебни садови се ренда прво компирот на крупната страна од рендето, па кромидот исто така на крупната страна од рендето.
  3. Во садот со изренданите компири и кромид се додаваат по ред јајцата, јогуртот, маслото, брашното во кое претходно сме го измешале прашакот за печиво, како и сите зачини – бибер, оригано, нане или македан.
  4. Се меша и смесата се посолува по вкус.
  5. Се истура во намастена тепсија и одозгора по желба може да се нароси сусам.
  6. Питата се пече 35-40 минути на температура од 180°C или додека добие убава, румена боја.
Крофни
Домашен сендвич сладолед
Здрава проја со тиквички
Тарт со џем од малини
Шеќерни прженки
Пита со блитва и со коприва
Бомбици со суви кајсии и со лешници
Посни крокети со спанаќ
Овесни колачиња
Тартуфи со суви сливи
Оревки
Сусам топчиња
Лут зелник
Тарт со вишни
Крокети од тиква и пармезан
Кнедли од крем сирење
Француско „селско“ месо
Кнедли од џигер
Енергетски залчиња од тиква
Тарт со праз
Пита со кисела зелка
Чај со брусница и зачини
Посна пита со праз
Домашна пита со зелка (посно)
Топчиња од палента
Потпечен карфиол
Здраво чоколадно лепче
Ленени погачици
Чоколадни брауни од тиква
Брза пита од тиква

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: