Рецепти
Пита со кромид и компири
Пита што се приготвува брзо и едноставно, а е исклучително вкусна. Испробајте ја!
ТИП НА РЕЦЕПТ
ПредјадењеТИП НА КУЈНА
ВегетаријанскиКОМПЛЕКСНОСТ
ЛесноСЕРВИРАЊЕ
6 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
40 - 60 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Кромид(2 Главици)
Компир(4 )
Јајце(2 )
Јогурт(1 Чаша)
Масло(1 Чаша)
Брашно(2,5 Чаши)
Прашок за печиво(1 )
Сол(1 Кафена лажица)
ПОДГОТОВКА
За овој рецепт се потребни помалку од 60 минути
- Најпрво убаво се чистат кромидот и компирите (неварени) и се мијат.
- Потоа во посебни садови се ренда прво компирот на крупната страна од рендето, па кромидот исто така на крупната страна од рендето.
- Во садот со изренданите компири и кромид се додаваат по ред јајцата, јогуртот, маслото, брашното во кое претходно сме го измешале прашакот за печиво, како и сите зачини – бибер, оригано, нане или македан.
- Се меша и смесата се посолува по вкус.
- Се истура во намастена тепсија и одозгора по желба може да се нароси сусам.
- Питата се пече 35-40 минути на температура од 180°C или додека добие убава, румена боја.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во