Рецепти
Пита со кромид и компири Ана Ѓорова

Пита што се приготвува брзо и едноставно, а е исклучително вкусна. Испробајте ја!

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Кромид(2 Главици)

Компир(4 )

Јајце(2 )

Јогурт(1 Чаша)

Масло(1 Чаша)

Брашно(2,5 Чаши)

Прашок за печиво(1 )

Сол(1 Кафена лажица)

Бибер

Суво оригано

Суво нане

ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 60 минути

  1. Најпрво убаво се чистат кромидот и компирите (неварени) и се мијат.
  2. Потоа во посебни садови се ренда прво компирот на крупната страна од рендето, па кромидот исто така на крупната страна од рендето.
  3. Во садот со изренданите компири и кромид се додаваат по ред јајцата, јогуртот, маслото, брашното во кое претходно сме го измешале прашакот за печиво, како и сите зачини – бибер, оригано, нане или македан.
  4. Се меша и смесата се посолува по вкус.
  5. Се истура во намастена тепсија и одозгора по желба може да се нароси сусам.
  6. Питата се пече 35-40 минути на температура од 180°C или додека добие убава, румена боја.
Пита со блитва и со коприва
Рибја чорба од пастрмка (посно)
Посни крокети со спанаќ
Чорба без масло
Рибја чорба од ослич
Лут зелник
Крокети од тиква и пармезан
Кнедли од крем сирење
Тарт со праз
Пита со кисела зелка
Пача
Пинџур со суви везени пиперки
Посна пита со праз
Домашна пита со зелка (посно)
Топчиња од палента
Потпечен карфиол
Топчиња од зеленчук
Ролнички со соја, праз и печурки
Праз во рерна со козјо сирење
Печен карфиол со сладок компир
Похувани буковки
Ќофтиња од карфиол
Туткана гибаница
Крем чорба од зеленчук
Солен куглов со шунка
Пита масленица
Куглов погача со сирење
Топчиња со блитва
Солени бомбици од сирење
Бабини кифлички

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: