Рецепти
Пита со мед и ореви Ана Ристеска

Зимски сладок десерт

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Брашно(2.5 Чаши)

Сол(1 Кафена лажица)

Путер(125 Грама)

Јајце(3 )

Сечкани ореви(1 Чаша)

Мед(2 Чаши)

ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 65 минути

  1. Во сад се мешаат брашното и солта, се додава путер исечен на тенки личиња и се истрива со дланките во брашното.
  2. Потоа се додаваат разматените јајца и млеко и се замесува тесто.
  3. Убаво се меси и се дели на топчиња со големина на јајце.
  4. Секоја топка се расукува во тенка кора, а потоа се редат една по една во подмачкана тепсија мачкајќи ги со растопен путер и печени ореви.
  5. Питата се става во загреана рерна на 220 степени и се пече околу 45 минути. Се служи со растопен путер и мед.
Крофни
Бомбици со суви кајсии и со лешници
Тартуфи со суви сливи
Бели топчиња
Потпечени ќофтиња со кашкавал
Експрес-пилешко со зеленчук
Тава со брокула и прокељ
Колачиња зелени елки
Суви колачи со лешници
Торта фантазија
Интегрален ориз со пилешко и со шампињони
Салата со макарони, сланина и зеленчук
Чај со брусница и зачини
Филе Велингтон
Потпечен карфиол
Лате со јаболко и цимет
Ѓевречиња од мелено месо
Печен ослиќ со брокула
Торта со цели печени јаболки
Печени компири со говедско месо
Кекси со лешници
Топло чоколадо со црвено вино
Највкусни крофни
Лимон-колач
Бели пралини
Пикантно свинско
Свински гулаш со наут
Кинеска салата
Мини переци
Бротчиња со мелено месо

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: