Рецепти
Пита со мед и ореви Ана Ристеска

Зимски сладок десерт

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Брашно(2.5 Чаши)

Сол(1 Кафена лажица)

Путер(125 Грама)

Јајце(3 )

Сечкани ореви(1 Чаша)

Мед(2 Чаши)

ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 65 минути

  1. Во сад се мешаат брашното и солта, се додава путер исечен на тенки личиња и се истрива со дланките во брашното.
  2. Потоа се додаваат разматените јајца и млеко и се замесува тесто.
  3. Убаво се меси и се дели на топчиња со големина на јајце.
  4. Секоја топка се расукува во тенка кора, а потоа се редат една по една во подмачкана тепсија мачкајќи ги со растопен путер и печени ореви.
  5. Питата се става во загреана рерна на 220 степени и се пече околу 45 минути. Се служи со растопен путер и мед.
Банана лепче
Крофни
Домашен сендвич сладолед
Туна ќофтиња
Здрава проја со тиквички
Посни колачи со локум
Тарт со џем од малини
Баклава со јаболки
Пилешки дроб и срца
Пита со блитва и со коприва
Бомбици со суви кајсии и со лешници
Посни крокети со спанаќ
Погачки со џем од сливи
Торта со јаболки и бисквити
Пиле печено во млеко
Манџа со џигер
Посни медени колачи
Пита со карамелизирана тиква
Овесни колачиња
Тартуфи со суви сливи
Евтин колач со јаболко (посно)
Ќофтиња со праз
Потпечени ќофтиња со кашкавал
Колач со круши и бадеми
Оревки
Пилешка тава со сланина
Тава со брокула и прокељ
Чорба без масло
Рибја чорба од ослич
Овесни барови со јаворов сируп

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: