Рецепти
Пита со месо
Вкусен домашен рецепт
ТИП НА РЕЦЕПТ
РучекТИП НА КУЈНА
Балканска кујнаКОМПЛЕКСНОСТ
СредноСЕРВИРАЊЕ
4 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
40 - 60 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Брашно(300 Грама)
Путер(180 Грама)
Вода(10 Супени лажици)
Сол(1 Кафена лажица)
Мешано мелено месо(500 Грама)
Кромид(1 Главица)
Павлака(300 Милилитри)
Јајце(5 )
Бибер(2 Прстофат)
Вегета(1 Кафена лажица)
ПОДГОТОВКА
Овој рецепт се подготвува за помалку од 60 минути
- Измешајте го брашното со маргаринот, солта и водата и замесете тесто.
- Поделете го тестото на два дела и ставете го во фрижидер да отстои половина час.
- Во меѓувреме на загреано масло испржете го ситно сечканиот кромид, додајте го меленото месо, сол, вегета, бибер и малку вода и пржете додека не биде готово.
- Кога ќе биде готово месото, тргнете го на страна да се излади.
- Јајцата искршете ги и малку изматете ги.
- Додајте ја павлаката во јајцата, сол, бибер и измешајте.
- Од овој прелив оставете 6 лажици за премачкување на корите, а остатокот додајте го во меленото месо.
- Тестото извадете го од фрижидер и развлечете кори колку што ви е тавата за печење.
- Врз едната кора ставете го цел фил и покријте со другата кора.
- Горната кора избодете ја со вилушка и премачкајте ја со павлаката што претходно сте ја издвоиле.
- Печете на 220 степени околу 25 минути.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во