Рецепти
Пита со печени пиперки и ајвар Ана Ѓорова

Питата е многу вкусна, а се сервира ладна со парче сирење за предјадење или вечера

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Готови кори(500 Грама)

Јајце(5 )

Кисела павлака(4 Супени лажици)

Прашок за печиво(1/2 Пакување)

Црвена пиперка(300 Грама)

Сирење(300 Грама)

Ајвар(4 Супени лажици)

Масло(50 Милилитри)

Сол

ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 90 минути

  1. Со жица за матење изматете ги јајцата. Додајте ја во нив и киселата павлака, дробеното сирење и посолете по вкус.
  2. Потоа во смесата додајте и прашак за печиво и една лажица масло, па полека измешајте за да се соедини смесата.
  3. Со масло премачкајте една кора, поклопете ја со друга кора и таа намачкајте ја со масло.
  4. Посипете ја кората со половина од исечканите, претходно печените и исчистени пиперки.
  5. Врз пиперките ставете ја третата кора, па премачкајте ја кората со масло. Ставете ја четвртата кора и премачкајте ја со масло, па рамномерно распоредете половина од филот со јајца.
  6. Поклопете со кори и премачкувајте ги со масло. Повторете ја постапката до шестата кора. Таа премачкајте ја со 2 лажици ајвар.
  7. Филуваните кори свиткајте ги во ролат.
  8. Повторете ја постапката со останатите состојки.
  9. Пред печење на ролатите, премачкајте ги со масло и посипете со сусам, па печете ги во загреана рерна во тавче врз хартија за печење на 200 степени.
  10. По половина час, извадете ги ролатите од рерната и премачкајте ги со останатиот фил од јајца, па допечете ги уште 20 минути.
Крофни
Домашен сендвич сладолед
Здрава проја со тиквички
Тарт со џем од малини
Шеќерни прженки
Пита со блитва и со коприва
Бомбици со суви кајсии и со лешници
Посни крокети со спанаќ
Овесни колачиња
Тартуфи со суви сливи
Оревки
Сусам топчиња
Лут зелник
Тарт со вишни
Крокети од тиква и пармезан
Кнедли од крем сирење
Француско „селско“ месо
Кнедли од џигер
Енергетски залчиња од тиква
Тарт со праз
Пита со кисела зелка
Чај со брусница и зачини
Посна пита со праз
Домашна пита со зелка (посно)
Топчиња од палента
Потпечен карфиол
Здраво чоколадно лепче
Ленени погачици
Чоколадни брауни од тиква
Брза пита од тиква

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: