Рецепти
Пита со праз
Македонски рецепт за вкусна пита со готово лиснато тесто
ТИП НА РЕЦЕПТ
РучекТИП НА КУЈНА
Бабина кујнаКОМПЛЕКСНОСТ
ЛесноСЕРВИРАЊЕ
4 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
40 - 60 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Лиснато тесто(500 Грама)
Праз(3 Стогчиња)
Масло(1 Чаша)
Јајце(2 )
Сол(1 Кафена лажица)
ПОДГОТОВКА
Овој рецепт се подготвува за помалку од 60 минути
- Филот се подготвува на следниов начин: празот се сечка ситно и се динста на зејтин.
- Се трга на страна и веднаш се додаваат јајца и сол.
- Лиснатото тесто се дели на три дела.
- Секој дел посебно се развива, се тенчи и се посипува со преливот.
- Се прават три ролни, се ставаат во сад за печење, се премачкуваат со јајце и се печат во топла рерна половина час.
- Питата се сече на парчиња и тоа веднаш штом ќе ја извадите од рерна.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во