Рецепти
Пита со праз Ана Ѓорова

Македонски рецепт за вкусна пита со готово лиснато тесто

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Лиснато тесто(500 Грама)

Праз(3 Стогчиња)

Масло(1 Чаша)

Јајце(2 )

Сол(1 Кафена лажица)

ПОДГОТОВКА

Овој рецепт се подготвува за помалку од 60 минути

  1. Филот се подготвува на следниов начин: празот се сечка ситно и се динста на зејтин.
  2. Се трга на страна и веднаш се додаваат јајца и сол.
  3. Лиснатото тесто се дели на три дела.
  4. Секој дел посебно се развива, се тенчи и се посипува со преливот.
  5. Се прават три ролни, се ставаат во сад за печење, се премачкуваат со јајце и се печат во топла рерна половина час.
  6. Питата се сече на парчиња и тоа веднаш штом ќе ја извадите од рерна.
Банана лепче
Крофни
Домашен сендвич сладолед
Туна ќофтиња
Здрава проја со тиквички
Посни колачи со локум
Тарт со џем од малини
Баклава со јаболки
Пилешки дроб и срца
Пита со блитва и со коприва
Бомбици со суви кајсии и со лешници
Посни крокети со спанаќ
Погачки со џем од сливи
Торта со јаболки и бисквити
Пиле печено во млеко
Манџа со џигер
Посни медени колачи
Пита со карамелизирана тиква
Овесни колачиња
Тартуфи со суви сливи
Евтин колач со јаболко (посно)
Ќофтиња со праз
Потпечени ќофтиња со кашкавал
Колач со круши и бадеми
Оревки
Пилешка тава со сланина
Тава со брокула и прокељ
Чорба без масло
Рибја чорба од ослич
Овесни барови со јаворов сируп

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: