Рецепти
Погача со кромид
Во филот за погачата освен смесата од кромид, може да ставите и сирење или урда по желба.
ТИП НА РЕЦЕПТ
РучекТИП НА КУЈНА
Македонска кујнаКОМПЛЕКСНОСТ
СредноСЕРВИРАЊЕ
8 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
5 - 35 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Кромид(3-4 Главици)
Сечкан магдонос(3-4 Супени лажици)
Сирење(100 Грама)
Јајце(3 )
Жолчка од јајце(1 )
Масло(0.5 Чаша)
Кисело млеко(0.5 Чаша)
Прашок за печиво(1 )
Сол(1 Кафена лажица)
Брашно(18 Супени лажици)
ПОДГОТОВКА
За подготовка на овој рецепт се потребни помалку од 30 минути
- Исечканиот кромид најпрво пропржете го кратко колку да омекне и додајте сечкан магдонос.
- Измешајте го брашното со јајцата, маслото, прашакот за печиво и солта. Убаво замесете со дланките и додавајте јогурт или кисело млеко.
- Тестото оставете го да стаса, а потоа расукајте го и премачкајте го со филот од кромид, завиткајте во ролат и исечете го тестото на покрупни парчиња.
- Парчињата наредете ги во намастена округла тава и формирајте погача. Премачкајте со изматена жолчка, наросете со сусам и ставете ја да се пече на 200°C, околу 20-30 минути.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во