Рецепти
Погача со кромид Ана Ѓорова

Во филот за погачата освен смесата од кромид, може да ставите и сирење или урда по желба.

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Кромид(3-4 Главици)

Сечкан магдонос(3-4 Супени лажици)

Сирење(100 Грама)

Јајце(3 )

Жолчка од јајце(1 )

Масло(0.5 Чаша)

Кисело млеко(0.5 Чаша)

Прашок за печиво(1 )

Сол(1 Кафена лажица)

Брашно(18 Супени лажици)

Сусам

ПОДГОТОВКА

За подготовка на овој рецепт се потребни помалку од 30 минути

  1. Исечканиот кромид најпрво пропржете го  кратко колку да омекне и додајте сечкан магдонос.
  2. Измешајте го брашното со јајцата, маслото, прашакот за печиво и солта. Убаво замесете со дланките и додавајте јогурт или кисело млеко.
  3. Тестото оставете го да стаса, а потоа расукајте го и премачкајте го со филот од кромид, завиткајте во ролат и исечете го тестото на покрупни парчиња.
  4. Парчињата наредете ги во намастена округла тава и формирајте погача. Премачкајте со изматена жолчка, наросете со сусам и ставете ја да се пече на 200°C, околу 20-30 минути.
Баклава со јаболки
Лут зелник
Расолница
Колач со рогач
Лепчиња со лук и магдонос
Селско месо со чадено свинско
Свинско со праз
Мариниран ослиќ (посно)
Салата со компири и туна
Јагнешка чорба
Солени бомбици од сирење
Салата со урда и праз
Тава со карфиол и месо
Таан баклава
Печен ролат од свинско каре
Чорба од крап
Јагнешка чорба
Боранија со пилешко месо
Чорба од грав и чадена сланина
Крем бомбици
Гужвана баклава
Крем салата од пиперки и модри патлиџани
Зимница од везени пиперки
Јагнешко со бамји
Свечена слоевита салата
Шербет пита со јаболки
Бајадера со костени
Пита со фил од компир (посно)
Тава ориз на кочански начин
Телешка чорба

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: