Рецепти
Погача со кромид Ана Ѓорова

Во филот за погачата освен смесата од кромид, може да ставите и сирење или урда по желба.

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Кромид(3-4 Главици)

Сечкан магдонос(3-4 Супени лажици)

Сирење(100 Грама)

Јајце(3 )

Жолчка од јајце(1 )

Масло(0.5 Чаша)

Кисело млеко(0.5 Чаша)

Прашок за печиво(1 )

Сол(1 Кафена лажица)

Брашно(18 Супени лажици)

Сусам

ПОДГОТОВКА

За подготовка на овој рецепт се потребни помалку од 30 минути

  1. Исечканиот кромид најпрво пропржете го  кратко колку да омекне и додајте сечкан магдонос.
  2. Измешајте го брашното со јајцата, маслото, прашакот за печиво и солта. Убаво замесете со дланките и додавајте јогурт или кисело млеко.
  3. Тестото оставете го да стаса, а потоа расукајте го и премачкајте го со филот од кромид, завиткајте во ролат и исечете го тестото на покрупни парчиња.
  4. Парчињата наредете ги во намастена округла тава и формирајте погача. Премачкајте со изматена жолчка, наросете со сусам и ставете ја да се пече на 200°C, околу 20-30 минути.
Ролат од локум (посно)
Бели топчиња
Колачиња зелени елки
Кростата од бадеми со мармалад
Пача
Триаголници со јаболки и ореви
Колач со рогач
Благи кифлички со вино
Тробоен куглов
Ролнички со соја, праз и печурки
Кекси со лешници
Сос од грав и лук
Највкусни крофни
Штрудлички со јаболко (посно)
Посен колач со јаболки и рум
Обланди со бисквити и чоколадо
Чоколадни урми
Нескафе бомбици
Ролат со урми
Овесни колачиња со цимет и мед
Солени крофни
‘Ржан леб со семки од тиква
Колач со јаболки и бадеми
Крем бомбици
Куглоф со три фила
Овошен колач
Бајадера од урми и кикирики
Колач со млеко од соја
Брз колач со јаболко
Сочен чоколаден колач

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: