Рецепти
Похувани буковки Ана Ѓорова

Одлични за мезе. Послужете ги со павлака или со омилениот сос.

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Буковка (печурка)(1/2 Килограм)

Јајце(2 )

Брашно(3-4 Супени лажици)

Сол(малку )

Вегета

Бибер

Масло

ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 30 минути

  1. Буковките убаво се мијат и со нож им се отстранува рачката.
  2. Се зачинуваат по желба со сол, бибер, вегета и се оставаат да ги впијат зачините.
  3. Во меѓувреме се матат јајцата и секоја буковка посебно се става прво во брашно, потоа во изматените јајца.
  4. Во подлабок сад се зоврива масло и секоја буковка се пржи во зовриеното масло додека убаво да зарумени.
  5. Се вадат врз салфетка да се исцедат од вишокот маснотија и се сервираат по желба.
Пита со блитва и со коприва
Рибја чорба од пастрмка (посно)
Посни крокети со спанаќ
Чорба без масло
Рибја чорба од ослич
Лут зелник
Крокети од тиква и пармезан
Кнедли од крем сирење
Тарт со праз
Пита со кисела зелка
Пача
Пинџур со суви везени пиперки
Посна пита со праз
Домашна пита со зелка (посно)
Топчиња од палента
Потпечен карфиол
Топчиња од зеленчук
Ролнички со соја, праз и печурки
Праз во рерна со козјо сирење
Печен карфиол со сладок компир
Похувани буковки
Ќофтиња од карфиол
Туткана гибаница
Крем чорба од зеленчук
Солен куглов со шунка
Пита масленица
Куглов погача со сирење
Топчиња со блитва
Солени бомбици од сирење
Бабини кифлички

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: