Рецепти
Полнет јагнешки ролат Ана Ѓорова

Македонски рецепт за јагнешко месо

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Јагнешки бут(1 Килограм)

Рузмарин(1 Гранче)

Бел лук, излупен и згмечен(1 Чешне)

Ловоров лист(1 Лист)

Сол(1 Кафена лажица)

Бибер(1 Кафена лажица)

Масло(15 Грама)

Жалфија(1 Гранче)

Бело вино(3 Чаши)

Леб(1 Парче)

Јајце(3 )

Јагнешки дроб и срце(300 Грама)

ПОДГОТОВКА

Овој рецепт се подготвува за помалку од 150 минути

  1. Јагнешкиот бут се сече на должина и се двои од коската.
  2. Јагнешките дроб и срце ставете ги да се варат неколку минути заедно со жалфија, малку сол и масло, а потоа се прелива малку со вино и се остава да испари.
  3. Кога ќе бидат сварени, се сечкаат ситно и се мешаат со средина од лебот и со јацето.
  4. Овој прелив се става во расечениот јагнешки бут и во средината се ставаат варени јајца.
  5. Месото се врзува, се става во сад за печење и се додава масло, рузмарин, лорберов лист, сол и бибер и се пече на умерена температура.
  6. Кога убаво ќе зарумени се прелива со вино, се остава течноста да испари и продолжувате да печете на 180 степени околу еден час и половина.
  7. Повремено го преливате месото со сосот.
  8. Кога ќе биде готово месото го сечете на дебели парчиња.
Крофни
Домашен сендвич сладолед
Весела торта
Тарт со џем од малини
Дроб во кошулица
Пита со блитва и со коприва
Посни крокети со спанаќ
Погачки со џем од сливи
Пита со карамелизирана тиква
Динстано месо со печурки
Лут зелник
Лазањи со болоњезе сос
Тарт со вишни
Кнедли од џигер
Интегрален ориз со пилешко и со шампињони
Пита со кисела зелка
Пача
Триаголници со јаболки и ореви
Посна сарма со праз и шампињони
Домашна пита со зелка (посно)
Тробоен куглов
Селско месо со чадено свинско
Свинско со праз
Печени компири со говедско месо
Колач од дуњи
Ролнички со соја, праз и печурки
Кокос коцки
Лимон-колач
Штрудлички со јаболко (посно)
Туткана гибаница

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: