Рецепти
Полнет јагнешки ролат Ана Ѓорова

Македонски рецепт за јагнешко месо

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Јагнешки бут(1 Килограм)

Рузмарин(1 Гранче)

Бел лук, излупен и згмечен(1 Чешне)

Ловоров лист(1 Лист)

Сол(1 Кафена лажица)

Бибер(1 Кафена лажица)

Масло(15 Грама)

Жалфија(1 Гранче)

Бело вино(3 Чаши)

Леб(1 Парче)

Јајце(3 )

Јагнешки дроб и срце(300 Грама)

ПОДГОТОВКА

Овој рецепт се подготвува за помалку од 150 минути

  1. Јагнешкиот бут се сече на должина и се двои од коската.
  2. Јагнешките дроб и срце ставете ги да се варат неколку минути заедно со жалфија, малку сол и масло, а потоа се прелива малку со вино и се остава да испари.
  3. Кога ќе бидат сварени, се сечкаат ситно и се мешаат со средина од лебот и со јацето.
  4. Овој прелив се става во расечениот јагнешки бут и во средината се ставаат варени јајца.
  5. Месото се врзува, се става во сад за печење и се додава масло, рузмарин, лорберов лист, сол и бибер и се пече на умерена температура.
  6. Кога убаво ќе зарумени се прелива со вино, се остава течноста да испари и продолжувате да печете на 180 степени околу еден час и половина.
  7. Повремено го преливате месото со сосот.
  8. Кога ќе биде готово месото го сечете на дебели парчиња.
Весела торта
Пача
Посна сарма со праз и шампињони
Највкусни крофни
Свинско со пиво и со рузмарин
Печен ролат од свинско каре
Кростата со рикота и чоколадо
Мешана тава со месо и печурки
Свинско печено во маринада
Јунешки гулаш во црвено вино
Суви смокви
Карамелизирани смокви
Пијана скуша
Ребра со виски сос
Летен ѓувеч
Торта од лимон и боровници
Мини чизкејк со јогурт
Пилешки ражничи на хавајски начин
Полнети погачки со виршли
Леден чај
Тава со модри патлиџани
Ролат погача
Лиснати погачки
Грне од месо и зеленчук
Полнето пиле
Ребра во сос од виски
Полнето пиле со ориз
Тава зајачко со зеленчук
Билјаши
Ролат штрудли со афион

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: