Рецепти
Полнет јагнешки ролат
Македонски рецепт за јагнешко месо
ТИП НА РЕЦЕПТ
РучекТИП НА КУЈНА
Македонска кујнаКОМПЛЕКСНОСТ
СредноСЕРВИРАЊЕ
4 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
140 - 250 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Јагнешки бут(1 Килограм)
Рузмарин(1 Гранче)
Бел лук, излупен и згмечен(1 Чешне)
Ловоров лист(1 Лист)
Сол(1 Кафена лажица)
Бибер(1 Кафена лажица)
Масло(15 Грама)
Жалфија(1 Гранче)
Бело вино(3 Чаши)
Леб(1 Парче)
Јајце(3 )
Јагнешки дроб и срце(300 Грама)
ПОДГОТОВКА
Овој рецепт се подготвува за помалку од 150 минути
- Јагнешкиот бут се сече на должина и се двои од коската.
- Јагнешките дроб и срце ставете ги да се варат неколку минути заедно со жалфија, малку сол и масло, а потоа се прелива малку со вино и се остава да испари.
- Кога ќе бидат сварени, се сечкаат ситно и се мешаат со средина од лебот и со јацето.
- Овој прелив се става во расечениот јагнешки бут и во средината се ставаат варени јајца.
- Месото се врзува, се става во сад за печење и се додава масло, рузмарин, лорберов лист, сол и бибер и се пече на умерена температура.
- Кога убаво ќе зарумени се прелива со вино, се остава течноста да испари и продолжувате да печете на 180 степени околу еден час и половина.
- Повремено го преливате месото со сосот.
- Кога ќе биде готово месото го сечете на дебели парчиња.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во