Рецепти
Полнет јагнешки ролат Ана Ѓорова

Македонски рецепт за јагнешко месо

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Јагнешки бут(1 Килограм)

Рузмарин(1 Гранче)

Бел лук, излупен и згмечен(1 Чешне)

Ловоров лист(1 Лист)

Сол(1 Кафена лажица)

Бибер(1 Кафена лажица)

Масло(15 Грама)

Жалфија(1 Гранче)

Бело вино(3 Чаши)

Леб(1 Парче)

Јајце(3 )

Јагнешки дроб и срце(300 Грама)

ПОДГОТОВКА

Овој рецепт се подготвува за помалку од 150 минути

  1. Јагнешкиот бут се сече на должина и се двои од коската.
  2. Јагнешките дроб и срце ставете ги да се варат неколку минути заедно со жалфија, малку сол и масло, а потоа се прелива малку со вино и се остава да испари.
  3. Кога ќе бидат сварени, се сечкаат ситно и се мешаат со средина од лебот и со јацето.
  4. Овој прелив се става во расечениот јагнешки бут и во средината се ставаат варени јајца.
  5. Месото се врзува, се става во сад за печење и се додава масло, рузмарин, лорберов лист, сол и бибер и се пече на умерена температура.
  6. Кога убаво ќе зарумени се прелива со вино, се остава течноста да испари и продолжувате да печете на 180 степени околу еден час и половина.
  7. Повремено го преливате месото со сосот.
  8. Кога ќе биде готово месото го сечете на дебели парчиња.
Јафа бомбици
Банана лепче
Ванила бомбици
Колачиња со банана и урми
Пилешки дроб и срца
Рибја чорба од пастрмка (посно)
Пиле печено во млеко
Манџа со џигер
Динстани јунешки ребра
Ќофтиња со праз
Потпечени ќофтиња со кашкавал
Експрес-пилешко со зеленчук
Пилешка тава со сланина
Тава со брокула и прокељ
Динстано месо со печурки
Пилешки џигер во пиво
Чорба без масло
Рибја чорба од ослич
Лазањи со болоњезе сос
Пилешко со лимон
Вкусна димена салама
Потпечена зелка со наут
Интегрален ориз со пилешко и со шампињони
Вегетаријански плескавици
Тава со свинско месо и печурки
Крем салата со колбаси
Пинџур со суви везени пиперки
Малиџано салата
Тестенини со сос од туна
Лепчиња со лук и магдонос

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: