Рецепти
Полнети домати со ориз Ана Ѓорова

Декоративно вегетаријанско предјадење што може да го послужите за вашите гости како прилог

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Домат(4 големи )

Ориз(170 Грама)

Кромид(3 Главици)

Лук(2 Чешниња)

Концентрат од домат(1 Супена лажица)

Сечкан магдонос

Суво оригано

Бистра зеленчукова супа(по потреба за оризот )

Маслиново масло(5 Супени лажици)

Сол

Бибер

ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 40 минути

  1. Исечете ја капата на доматот и тргнете ја настрана. Доматот издлабете го и превртете го, па оставете го да се исцеди 10-тина минути. Исечкајте го внатрешниот дел на доматот што го издлабивте и тргнете го во чинија настрана.
  2. Во една тава на силен оган загрејте масло и пропржете го исечканиот кромид.
  3. Потоа додајте го издлабениот дел од доматот и концентратот од домати. Гответе додека сосот се згусне, па при крај на пржењето додајте го исечканиот магдонос и ориганото.
  4. Во друга тава загрејте масло и пропржете го целото чешне лук додека пушти мирис и добие боја, па додајте го оризот и пржете го со постојано мешање 2-3 минути.
  5. Потоа кога оризот убаво ќе се пропржи, постепено додавајте ја зеленчуковата супа. Чекајте да зоврие, па додајте ја смесата со домати и посолете по вкус.
  6. Издлабените домати наредете ги врз намастена тава, наполнете ги со оризот и одозгора поклопете ги со капата.
  7. Печете ги доматите 20-30 минути во загреана рерна на 200°C.
Јафа бомбици
Банана лепче
Ванила бомбици
Колачиња со банана и урми
Пилешки дроб и срца
Рибја чорба од пастрмка (посно)
Пиле печено во млеко
Манџа со џигер
Динстани јунешки ребра
Ќофтиња со праз
Потпечени ќофтиња со кашкавал
Експрес-пилешко со зеленчук
Пилешка тава со сланина
Тава со брокула и прокељ
Динстано месо со печурки
Пилешки џигер во пиво
Чорба без масло
Рибја чорба од ослич
Лазањи со болоњезе сос
Пилешко со лимон
Вкусна димена салама
Потпечена зелка со наут
Интегрален ориз со пилешко и со шампињони
Вегетаријански плескавици
Тава со свинско месо и печурки
Крем салата со колбаси
Пинџур со суви везени пиперки
Малиџано салата
Тестенини со сос од туна
Лепчиња со лук и магдонос

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: