Декоративно печиво со фил по желба за вкусно предјадење
ТИП НА РЕЦЕПТ
ПредјадењеТИП НА КУЈНА
ИнтернационалниКОМПЛЕКСНОСТ
СредноСЕРВИРАЊЕ
6 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
65 - 120 минутиБрашно(1 Килограм)
Квасец(2 коцки )
Прашок за печиво(1 )
Жолчка од јајце(2 )
Масло(3 мали филџани )
Шеќер(4 Супени лажици)
Сол(1 и пол лажичка )
Млеко(1/2 Литар)
Урда(1/2 Килограм)
Кисела павлака(2 )
Рендан кашкавал(100 Грама)
Печеница(200 Грама)
Сечкан магдонос(2 Супени лажици)
Краставица(1/4 )
Сечкани ореви(50 Грама)
За овој рецепт се потребни помалку од 90 минути
- Се замесува тесто од брашното, квасецот, печивото, жолчките, маслото, шеќерот, солта и млекото.
- Тестото се остава да стаса, па се расукува правоаголна кора која се сече на ленти од 1,5 см.
- Од потенок картон се формираат конуси, се обвиткуваат со алуминиумска фолија, па лентите тесто се мотаат околу калапите.
4. Се оремачкуваат со жолчка и се посипуваат со ленено семе, сусам или со ким.
5. Врз конусите се ставаат мали парченца путер и се ставаат во рерна да се печат на 225 степени додека заруменат.
6. Се оставаат да се оладат, па внимателно се отстрануваат картонските калапи.
7. За филот може да комбинирате урда, кашкавал, печеница (или остаток од печено месо), магдонос, краставица, ореви и малку лук. Или, рендан морков, зелка салата, кромид, месо и доматен сос. Конусите се полнат со филот и се декорираат по желба.