Рецепти
Полнети конуси Ана Ѓорова

Декоративно печиво со фил по желба за вкусно предјадење

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Брашно(1 Килограм)

Квасец(2 коцки )

Прашок за печиво(1 )

Жолчка од јајце(2 )

Масло(3 мали филџани )

Шеќер(4 Супени лажици)

Сол(1 и пол лажичка )

Млеко(1/2 Литар)

Урда(1/2 Килограм)

Кисела павлака(2 )

Рендан кашкавал(100 Грама)

Печеница(200 Грама)

Сечкан магдонос(2 Супени лажици)

Краставица(1/4 )

Сечкани ореви(50 Грама)

Лук

ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 90 минути

  1. Се замесува тесто од брашното, квасецот, печивото, жолчките, маслото, шеќерот, солта и млекото.
  2. Тестото се остава да стаса, па се расукува правоаголна кора која се сече на ленти од 1,5 см.
  3. Од потенок картон се формираат конуси, се обвиткуваат со алуминиумска фолија, па лентите тесто се мотаат околу калапите.

01

4. Се оремачкуваат со жолчка и се посипуваат со ленено семе, сусам или со ким.

5. Врз конусите се ставаат мали парченца путер и се ставаат во рерна да се печат на 225 степени додека заруменат.

6. Се оставаат да се оладат, па внимателно се отстрануваат картонските калапи.

7. За филот може да комбинирате урда, кашкавал, печеница (или остаток од печено месо), магдонос, краставица, ореви и малку лук. Или, рендан морков, зелка салата, кромид, месо и доматен сос. Конусите се полнат со филот и се декорираат по желба.

Крофни
Домашен сендвич сладолед
Здрава проја со тиквички
Тарт со џем од малини
Шеќерни прженки
Пита со блитва и со коприва
Бомбици со суви кајсии и со лешници
Посни крокети со спанаќ
Овесни колачиња
Тартуфи со суви сливи
Оревки
Сусам топчиња
Лут зелник
Тарт со вишни
Крокети од тиква и пармезан
Кнедли од крем сирење
Француско „селско“ месо
Кнедли од џигер
Енергетски залчиња од тиква
Тарт со праз
Пита со кисела зелка
Чај со брусница и зачини
Посна пита со праз
Домашна пита со зелка (посно)
Топчиња од палента
Потпечен карфиол
Здраво чоколадно лепче
Ленени погачици
Чоколадни брауни од тиква
Брза пита од тиква

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: