Рецепти
Полнети конуси Ана Ѓорова

Декоративно печиво со фил по желба за вкусно предјадење

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Брашно(1 Килограм)

Квасец(2 коцки )

Прашок за печиво(1 )

Жолчка од јајце(2 )

Масло(3 мали филџани )

Шеќер(4 Супени лажици)

Сол(1 и пол лажичка )

Млеко(1/2 Литар)

Урда(1/2 Килограм)

Кисела павлака(2 )

Рендан кашкавал(100 Грама)

Печеница(200 Грама)

Сечкан магдонос(2 Супени лажици)

Краставица(1/4 )

Сечкани ореви(50 Грама)

Лук

ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 90 минути

  1. Се замесува тесто од брашното, квасецот, печивото, жолчките, маслото, шеќерот, солта и млекото.
  2. Тестото се остава да стаса, па се расукува правоаголна кора која се сече на ленти од 1,5 см.
  3. Од потенок картон се формираат конуси, се обвиткуваат со алуминиумска фолија, па лентите тесто се мотаат околу калапите.

01

4. Се оремачкуваат со жолчка и се посипуваат со ленено семе, сусам или со ким.

5. Врз конусите се ставаат мали парченца путер и се ставаат во рерна да се печат на 225 степени додека заруменат.

6. Се оставаат да се оладат, па внимателно се отстрануваат картонските калапи.

7. За филот може да комбинирате урда, кашкавал, печеница (или остаток од печено месо), магдонос, краставица, ореви и малку лук. Или, рендан морков, зелка салата, кромид, месо и доматен сос. Конусите се полнат со филот и се декорираат по желба.

Крофни
Бомбици со суви кајсии и со лешници
Тартуфи со суви сливи
Бели топчиња
Потпечени ќофтиња со кашкавал
Експрес-пилешко со зеленчук
Тава со брокула и прокељ
Колачиња зелени елки
Суви колачи со лешници
Торта фантазија
Интегрален ориз со пилешко и со шампињони
Салата со макарони, сланина и зеленчук
Чај со брусница и зачини
Филе Велингтон
Потпечен карфиол
Лате со јаболко и цимет
Ѓевречиња од мелено месо
Печен ослиќ со брокула
Торта со цели печени јаболки
Печени компири со говедско месо
Кекси со лешници
Топло чоколадо со црвено вино
Највкусни крофни
Лимон-колач
Бели пралини
Пикантно свинско
Свински гулаш со наут
Кинеска салата
Мини переци
Бротчиња со мелено месо

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: