Рецепти
Полнети печурки Ана Ристеска

Вегетаријански полнети печурки кои се одличен ручек што можете да го послужите со свежа салата од рукола, краставици и ротквица

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Свежи шампињони(14 поголеми )

Маслиново масло(1/4 Чаша + 1 Супена лажица)

Кромид(3 )

Бел лук, излупен и згмечен(4 Чешниња)

Сечкани ореви(3 Супени лажици)

Сушен домат(сечкан 3 Супени лажици)

Сечкан магдонос(1/4 Чаша + 3 Супени лажици)

Сол

Рендана кора од лимон

Црвен вински оцет(1/2 Супена лажица)

ПОДГОТОВКА

Овој рецепт се подготвува за помалку од 40 минути

  1. Во еден сад ставете ги 1/4 чаша магдонос, чешне лук, кора од лимон, пола лажичка оцет, 1/4 чаша маслиново масло и прстофат сол. Промешајте и тргнете го садот на страна. Ова е преливот за печурките.
  2. Загрејте ја рерната на 175°C.
  3. Отстранете ги дршките на печурките и убаво исечкајте ги на ситно. Капите на печурките премачкајте ги со маслиново масло и посолете ги. Наредете ги на тава за печење.
  4. Во тавче на средна температура ставете малку маслиново масло и исечканот кромид. Пржете додека кромидот не стане проѕирен, а потоа додајте го лукот. Додајте ги и исечканите дршки на печурките. Пржете додека не потемнат со повремено мешање. Потоа тргнете го тавчето од оган и додајте ги оревите, сувите домати и магдоносот и промешајте.
  5. Капите на печурките наполнете ги со смесата и ставете ги да се печат 15-20 минути. Ако магдоносот или сувите домати почнат да горат покријте ги со алуминиумска фолија.
  6. Послужете ги со преливот од страна за да можете да ги поросите со него.
Салата со соја и шампињони
Пита со блитва и со коприва
Посни крокети со спанаќ
Пита со карамелизирана тиква
Чорба без масло
Крокети од тиква и пармезан
Тарт со праз
Вегетаријански плескавици
Посна сарма со праз и шампињони
Топчиња од палента
Топчиња од зеленчук
Чоколадни бомбици со авокадо
Колач од дуњи
Ролнички со соја, праз и печурки
Шеќерни јаболки
Сос од грав и лук
Блага тиква со мед и ореви (посно)
Праз во рерна со козјо сирење
Печен карфиол со сладок компир
Похувани буковки
Ќофтиња од карфиол
Салата со карфиол и маслинки
Крем чорба од зеленчук
Топчиња со блитва
Чорба со блитва и кисела павлака
Проја мафини со брокула
Чорба со кисели краставички
Овесни колачиња со цимет и мед
Мафини со рибизли
Чорба со шампињони и кисела павлака

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: