Рецепти
Полнети печурки
Вегетаријански полнети печурки кои се одличен ручек што можете да го послужите со свежа салата од рукола, краставици и ротквица
ТИП НА РЕЦЕПТ
РучекТИП НА КУЈНА
ВегетаријанскиКОМПЛЕКСНОСТ
ЛесноСЕРВИРАЊЕ
4 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
40 - 60 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Свежи шампињони(14 поголеми )
Маслиново масло(1/4 Чаша + 1 Супена лажица)
Кромид(3 )
Бел лук, излупен и згмечен(4 Чешниња)
Сечкани ореви(3 Супени лажици)
Сушен домат(сечкан 3 Супени лажици)
Сечкан магдонос(1/4 Чаша + 3 Супени лажици)
Црвен вински оцет(1/2 Супена лажица)
ПОДГОТОВКА
Овој рецепт се подготвува за помалку од 40 минути
- Во еден сад ставете ги 1/4 чаша магдонос, чешне лук, кора од лимон, пола лажичка оцет, 1/4 чаша маслиново масло и прстофат сол. Промешајте и тргнете го садот на страна. Ова е преливот за печурките.
- Загрејте ја рерната на 175°C.
- Отстранете ги дршките на печурките и убаво исечкајте ги на ситно. Капите на печурките премачкајте ги со маслиново масло и посолете ги. Наредете ги на тава за печење.
- Во тавче на средна температура ставете малку маслиново масло и исечканот кромид. Пржете додека кромидот не стане проѕирен, а потоа додајте го лукот. Додајте ги и исечканите дршки на печурките. Пржете додека не потемнат со повремено мешање. Потоа тргнете го тавчето од оган и додајте ги оревите, сувите домати и магдоносот и промешајте.
- Капите на печурките наполнете ги со смесата и ставете ги да се печат 15-20 минути. Ако магдоносот или сувите домати почнат да горат покријте ги со алуминиумска фолија.
- Послужете ги со преливот од страна за да можете да ги поросите со него.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во