Рецепти
Полнети пиперки со месо
Традиционален рецепт за полнети пиперки
ТИП НА РЕЦЕПТ
РучекТИП НА КУЈНА
Македонска кујнаКОМПЛЕКСНОСТ
ЛесноСЕРВИРАЊЕ
4 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
40 - 60 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Црвена бабура(6-7 )
Мешано мелено месо(600 Грама)
Кромид(1 Главица)
Ориз(250 Грама)
Свеж магдонос(1 Китка)
Вегета(1 Супена лажица)
Сол(1 Кафена лажица)
Бибер(1 Супена лажица)
Црвен пипер(1 Супена лажица)
Компир(1-2 )
Домат(1-2 )
Доматен сос(1 Чаша)
ПОДГОТОВКА
За подготовка на овој рецепт се потребни помалку од 60 минути
- Пиперките се сечат на горниот дел и им се отстранува дршката, а потоа се чистат семките со лажица колку да се наполнат.
- Во тавче се става масло и се пропржува исечканиот кромид, па се додаваат меленото месо и оризот и убаво се промешува.
- Се додаваат исечканата китка магдонос, сол, вегета, бибер, црвен пипер и убаво се промешува уште малку и се пропржува со месото.
- Со подготвениот фил убаво се полнат пиперките и на врвот се затвараат со компирот или доматот кои се исечени на кружни подебели парчиња.
- Пиперките се враќаат во тавата кај што се пржеше месото, се поливаат со зовриена вода и се динста на умерена температура, а подоцна се додава доматен сос и зачини по вкус и се потпекуваат во загреана рерна додека површината не потемне.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во