Рецепти
Полнети пирошки од компири
Пирошки од варени компири со фил од шунка и кашкавал за вкусна вечера или предјадење
ТИП НА РЕЦЕПТ
ВечераТИП НА КУЈНА
Бабина кујнаКОМПЛЕКСНОСТ
СредноСЕРВИРАЊЕ
6 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
65 - 120 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Компир(3 )
Млеко(150 Милилитри)
Жолчка од јајце(2 )
Сол(1 Супена лажица)
Вегета(1 Супена лажица)
Шеќер(1 Супена лажица)
Квасец(1 коцка )
Маргарин(50 Грама)
Брашно(500 Грама)
Пилешка салама(300 грама )
Кашкавал(300 грама )
Белка од јајце(3 )
Лебни трошки(100 Грама)
ПОДГОТОВКА
За овој рецепт се потребни помалку од 70 минути
- Во топло млеко се пасираат компирите (претходно варени) и маргаринот.
- Потоа се додаваат 2 жолчки, солта, вегетата, шеќерот, квасецот и брашното. Се замесува тврдо тесто.
- Од замесеното тесто се прават топчиња и се расукуваат тенки кори.
- Корите се полнат со рендан кашкавал и рендана салама и се завиткуваат како кифли.
- Пирошките се валкаат во изматените белки, а потоа во лебните трошки и се пржат во загреано масло додека да заруменат.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во