Рецепти
Полнети тиквички Ана Ѓорова

Полнети тиквички со мелено месо и бамји за летен ручек

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 60 минути

  1. Секоја од тиквичките се сече на 4 дела (се преполовува по должина, па на 2 дела). Се издлабуваат во средината да остане место за полнење.
  2. Во тава се загева масло, па се додава ситно сечкан кромид и се пржи додека пожолти.
  3. Се додава меленото месо и се продолжува со пржењето.
  4. Откако месото ќе се испржи, се додава исчистениот ориз, исчистените и исечкани тркалца бамји, потоа се додаваат зачините – сол, вегета, бибер, исечкан магдонос и една лажица црвен пипер.
  5. Се додава и исечканата средина од тиквичките, па сè убаво се промешува.
  6. Со овој фил се полнат тиквичките, потоа се редат во тава за печење, се додава топла вода колку да ги покрие.
  7. Се печат на 200°C околу 40 минути.
Јафа бомбици
Банана лепче
Ванила бомбици
Колачиња со банана и урми
Пилешки дроб и срца
Рибја чорба од пастрмка (посно)
Пиле печено во млеко
Манџа со џигер
Динстани јунешки ребра
Ќофтиња со праз
Потпечени ќофтиња со кашкавал
Експрес-пилешко со зеленчук
Пилешка тава со сланина
Тава со брокула и прокељ
Динстано месо со печурки
Пилешки џигер во пиво
Чорба без масло
Рибја чорба од ослич
Лазањи со болоњезе сос
Пилешко со лимон
Вкусна димена салама
Потпечена зелка со наут
Интегрален ориз со пилешко и со шампињони
Вегетаријански плескавици
Тава со свинско месо и печурки
Крем салата со колбаси
Пинџур со суви везени пиперки
Малиџано салата
Тестенини со сос од туна
Лепчиња со лук и магдонос

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: