Рецепти

Полнети тиквички
Полнети тиквички со мелено месо и бамји за летен ручек
ТИП НА РЕЦЕПТ
РучекТИП НА КУЈНА
ИнтернационалниКОМПЛЕКСНОСТ
ЛесноСЕРВИРАЊЕ
4 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
40 - 60 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Мешано мелено месо(300 Грама)
Кромид(1 Главица)
Тиквичка(3 )
Ориз(100 Грама)
Бамја(15-20 )
ПОДГОТОВКА
За овој рецепт се потребни помалку од 60 минути
- Секоја од тиквичките се сече на 4 дела (се преполовува по должина, па на 2 дела). Се издлабуваат во средината да остане место за полнење.
- Во тава се загева масло, па се додава ситно сечкан кромид и се пржи додека пожолти.
- Се додава меленото месо и се продолжува со пржењето.
- Откако месото ќе се испржи, се додава исчистениот ориз, исчистените и исечкани тркалца бамји, потоа се додаваат зачините – сол, вегета, бибер, исечкан магдонос и една лажица црвен пипер.
- Се додава и исечканата средина од тиквичките, па сè убаво се промешува.
- Со овој фил се полнат тиквичките, потоа се редат во тава за печење, се додава топла вода колку да ги покрие.
- Се печат на 200°C околу 40 минути.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во