Рецепти
Полнети тиквички Ана Ѓорова

Полнети тиквички со мелено месо и бамји за летен ручек

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 60 минути

  1. Секоја од тиквичките се сече на 4 дела (се преполовува по должина, па на 2 дела). Се издлабуваат во средината да остане место за полнење.
  2. Во тава се загева масло, па се додава ситно сечкан кромид и се пржи додека пожолти.
  3. Се додава меленото месо и се продолжува со пржењето.
  4. Откако месото ќе се испржи, се додава исчистениот ориз, исчистените и исечкани тркалца бамји, потоа се додаваат зачините – сол, вегета, бибер, исечкан магдонос и една лажица црвен пипер.
  5. Се додава и исечканата средина од тиквичките, па сè убаво се промешува.
  6. Со овој фил се полнат тиквичките, потоа се редат во тава за печење, се додава топла вода колку да ги покрие.
  7. Се печат на 200°C околу 40 минути.
Кремаста паста со печурки без масло
Туна ќофтиња
Дроб во кошулица
Пилешки дроб и срца
Пиле печено во млеко
Манџа со џигер
Динстани јунешки ребра
Ќофтиња со праз
Потпечени ќофтиња со кашкавал
Експрес-пилешко со зеленчук
Пилешка тава со сланина
Тава со брокула и прокељ
Динстано месо со печурки
Пилешки џигер во пиво
Лазањи со болоњезе сос
Пилешко со лимон
Француско „селско“ месо
Вкусна димена салама
Кнедли од џигер
Потпечена зелка со наут
Интегрален ориз со пилешко и со шампињони
Вегетаријански плескавици
Тава со свинско месо и печурки
Посна сарма со праз и шампињони
Пилешко во павлака
Филе Велингтон
Тестенини со сос од туна
Полнета пастрмка во црно вино (посно)
Ѓевречиња од мелено месо
Зелка на грчки начин

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: