Рецепти
Полнети тортички од палачинки Ана Ѓорова

Превкусен и интересен рецепт за солени палачинки со фил од целер, печурки, пршута и морков

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 60 минути

За палачинките:

  1. Во еден сад скршете ги јајцата, додајте го брашното и мелената леблебија, малку сол, па мешајте со додавање на ладно млеко и една црпалка вода. Треба да добиете течно тесто за палачинки.
  2. Загрејте 30 грама путер во тава и во неа испржете ги палачинките (испаѓаат 15-17).

За филот:

  1. На малку масло пропржете ги кромидот, морковите и целерот, исечкани на ситни коцки.
  2. Потоа додајте ги и исечканите печурки, прелијте ги со павлаката, посипете ги со сол и бибер и пржете ги на тивок оган околу 20 минути.
  3. Зеленчукот префрлете го во еден сад, крупно испасирајте го и додајте ги пршутата, исечена на коцки, и 2 лажици рендан кашкавал, па добро измешајте ги.

Финална постапка:

  1. Со оваа смеса наполнете девет палачинки и завиткајте ги во ролат.
  2. Останатите палачинки ставете ги врз 6 садови со дијаметар од 13 см, а потоа ставете ги во загреана рерна за да станат крцкави и да ја задржат подвитканата форма.
  3. Наполнетите палачинки исечете ги на парчиња и со нив наполнете ги потпечените палачинки.
  4. Посипете ги со кашкавал и кратко време држете ги во рерна за да се растопи кашкавалот.
Крофни
Домашен сендвич сладолед
Здрава проја со тиквички
Тарт со џем од малини
Шеќерни прженки
Пита со блитва и со коприва
Бомбици со суви кајсии и со лешници
Посни крокети со спанаќ
Овесни колачиња
Тартуфи со суви сливи
Оревки
Сусам топчиња
Лут зелник
Тарт со вишни
Крокети од тиква и пармезан
Кнедли од крем сирење
Француско „селско“ месо
Кнедли од џигер
Енергетски залчиња од тиква
Тарт со праз
Пита со кисела зелка
Чај со брусница и зачини
Посна пита со праз
Домашна пита со зелка (посно)
Топчиња од палента
Потпечен карфиол
Здраво чоколадно лепче
Ленени погачици
Чоколадни брауни од тиква
Брза пита од тиква

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: