Рецепти
Полнети тортички од палачинки
Превкусен и интересен рецепт за солени палачинки со фил од целер, печурки, пршута и морков
ТИП НА РЕЦЕПТ
РучекТИП НА КУЈНА
ИнтернационалниКОМПЛЕКСНОСТ
СредноСЕРВИРАЊЕ
6 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
40 - 60 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Леблебија(125 Грама)
Брашно(125 Грама)
Јајце(4 )
Млеко(1/2 Литар)
Павлака(200 Грама)
Пршута(150 Грама)
Кромид(1 Главица)
Морков(1 )
Целер(1 )
ПОДГОТОВКА
За овој рецепт се потребни помалку од 60 минути
За палачинките:
- Во еден сад скршете ги јајцата, додајте го брашното и мелената леблебија, малку сол, па мешајте со додавање на ладно млеко и една црпалка вода. Треба да добиете течно тесто за палачинки.
- Загрејте 30 грама путер во тава и во неа испржете ги палачинките (испаѓаат 15-17).
За филот:
- На малку масло пропржете ги кромидот, морковите и целерот, исечкани на ситни коцки.
- Потоа додајте ги и исечканите печурки, прелијте ги со павлаката, посипете ги со сол и бибер и пржете ги на тивок оган околу 20 минути.
- Зеленчукот префрлете го во еден сад, крупно испасирајте го и додајте ги пршутата, исечена на коцки, и 2 лажици рендан кашкавал, па добро измешајте ги.
Финална постапка:
- Со оваа смеса наполнете девет палачинки и завиткајте ги во ролат.
- Останатите палачинки ставете ги врз 6 садови со дијаметар од 13 см, а потоа ставете ги во загреана рерна за да станат крцкави и да ја задржат подвитканата форма.
- Наполнетите палачинки исечете ги на парчиња и со нив наполнете ги потпечените палачинки.
- Посипете ги со кашкавал и кратко време држете ги во рерна за да се растопи кашкавалот.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во