Рецепти

Полумесечинки од лешници
Декоративни и превкусни лешник-колачиња со сочен фил и чоколадна глазура кои ќе ги обожавате!
ТИП НА РЕЦЕПТ
ДесертТИП НА КУЈНА
ЕвропскиКОМПЛЕКСНОСТ
ЛесноСЕРВИРАЊЕ
12 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
40 - 60 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Шеќер во прав(370 Грама)
Рум(1 Кафена лажица)
Брашно(160 Грама)
Мелени лешници(40 Грама)
Јајце(1 )
Путер(380 Грама)
Какао(3 Супени лажици)
Црно чоколадо(100 Грама)
Суво грозје(100 Грама)
Мелени бадеми(100 Грама)
Мелени бисквити(180 Грама)
ПОДГОТОВКА
За овој рецепт се потребни помалку од 45 минути
- Измешајте 70 грама шеќер во прав со малку сол, лажичка рум, 160 грама брашно, 40 грама мелени лешниви, јајце и 130 грама путер или маргарин.
- Замесете тесто од измешаните состојки, замотајте го во фолија и ставете го во фрижидер околу 30 минути.
- Рерната загрејте ја на 180 степени.
- Тестото расукајте го со дебелина од 3 мм и со модли формирајте полумесечинки. Редете ги на плех со намастена хартија за печење и печете ги во загреаната рерна 5-6 минути.
- 250 грама маргарин растопете го и помешајте го со 300 грама шеќер во прав, со какаото, 100 грама мелени бадеми, сувото грозје и мелените бисквити. Наместо бадеми, може да употребите повторно мелени лешници.
- Смесата истенчете ја врз работната површина со дебелина од 1 см и оставете ја да се олади. Потоа формирајте полумесечинки.
- Растопете го чоколадото и секоја од полумесечинките лепете ја меѓу 2 печени бисквити.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во