Рецепти
Полумесечинки од лешници Ана Ѓорова

Декоративни и превкусни лешник-колачиња со сочен фил и чоколадна глазура кои ќе ги обожавате!

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Шеќер во прав(370 Грама)

Сол

Рум(1 Кафена лажица)

Брашно(160 Грама)

Мелени лешници(40 Грама)

Јајце(1 )

Путер(380 Грама)

Какао(3 Супени лажици)

Црно чоколадо(100 Грама)

Суво грозје(100 Грама)

Мелени бадеми(100 Грама)

Мелени бисквити(180 Грама)

ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 45 минути

  1. Измешајте 70 грама шеќер во прав со малку сол, лажичка рум, 160 грама брашно, 40 грама мелени лешниви, јајце и 130 грама путер или маргарин.
  2. Замесете тесто од измешаните состојки, замотајте го во фолија и ставете го во фрижидер околу 30 минути.
  3. Рерната загрејте ја на 180 степени.
  4. Тестото расукајте го со дебелина од 3 мм и со модли формирајте полумесечинки. Редете ги на плех со намастена хартија за печење и печете ги во загреаната рерна 5-6 минути.
  5. 250 грама маргарин растопете го и помешајте го со 300 грама шеќер во прав, со какаото, 100 грама мелени бадеми, сувото грозје и мелените бисквити. Наместо бадеми, може да употребите повторно мелени лешници.
  6. Смесата истенчете ја врз работната површина со дебелина од 1 см и оставете ја да се олади. Потоа формирајте полумесечинки.
  7. Растопете го чоколадото и секоја од полумесечинките лепете ја меѓу 2 печени бисквити.
Пуслици со ореви
Тарт со џем од малини
Шеќерни прженки
Динстани јунешки ребра
Оревки
Цимет ѕвездички
Овошна векна
Тарт со вишни
Кнедли од крем сирење
Француско „селско“ месо
Вкусна димена салама
Кнедли од џигер
Чоколадни кроасани
Пилешко во павлака
Тестенини со сос од туна
Тробоен куглов
Зелка на грчки начин
Ролат со цимет и суво грозје
Резанки од палачинки
Руски колач со афион
Чоколаден куглоф
Посен куглов со суво овошје
Ролнички со крем
Пита со тиквички и со гриз
Мафини со нутела крем
Цимет ролнички со бадеми
Жолт куглов колач
Англиска пита со бадеми
Пита со јајца и кајмак
Свинско месо со бел сос

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: