Рецепти
Пита со ореви (посно)
Вкусен и посен десерт. Наместо филот од мелени ореви, може да искомбинирате со фил од рендани јаболки и суво грозје, питата секако ќе биде вкусна.
ТИП НА РЕЦЕПТ
ДесертТИП НА КУЈНА
Бабина кујнаКОМПЛЕКСНОСТ
СредноСЕРВИРАЊЕ
10 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
65 - 120 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Газирана вода(1 Чаша)
Масло(1 Чаша)
Мелени ореви(300 Грама)
Шеќер(250 Грама)
Квасец во прав(1 Пакување)
Сол(1 Прстофат)
Брашно(по потреба за да се замеси тесто )
ПОДГОТОВКА
За овој рецепт се потребни помалку од 80 минути
- Растопете го квасецот во млака кисела вода и оставете го да нарасне.
- Потоа додајте чаша масло, малку шеќер и брашно по потреба и замесете тесто.
- Тестото поделете го на 5 дела и расукајте ги во кори со големина на плехот.
- Измешајте 250 г мелени ореви со 250 г шеќер.
- Првата кора ставете ја на плехот, премачкајте ја со џемот од кајсии (или друго овошје по вкус), посипете ја со ореви и со шеќер.
- Ставете ја втората кора и филувајте така до крај. Завршете со кора.
- Питата оставете ја да нарасне половина час и потоа печете ја во загреана рерна додека фати убава кора.
- Печената пита премачкајте ја со џем и посипете ја со уште мелени ореви.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во