Рецепти
Пита со ореви (посно) Ана Ѓорова

Вкусен и посен десерт. Наместо филот од мелени ореви, може да искомбинирате со фил од рендани јаболки и суво грозје, питата секако ќе биде вкусна.

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Газирана вода(1 Чаша)

Масло(1 Чаша)

Мелени ореви(300 Грама)

Шеќер(250 Грама)

Квасец во прав(1 Пакување)

Сол(1 Прстофат)

Џем од кајсии

Брашно(по потреба за да се замеси тесто )

ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 80 минути

  1. Растопете го квасецот во млака кисела вода и оставете го да нарасне.
  2. Потоа додајте чаша масло, малку шеќер и брашно по потреба и замесете тесто.
  3. Тестото поделете го на 5 дела и расукајте ги во кори со големина на плехот.
  4. Измешајте 250 г мелени ореви со 250 г шеќер.
  5. Првата кора ставете ја на плехот, премачкајте ја со џемот од кајсии (или друго овошје по вкус), посипете ја со ореви и со шеќер.
  6. Ставете ја втората кора и филувајте така до крај. Завршете со кора.
  7. Питата оставете ја да нарасне половина час и потоа печете ја во загреана рерна додека фати убава кора.
  8. Печената пита премачкајте ја со џем и посипете ја со уште мелени ореви.
Посни колачи со локум
Дроб во кошулица
Пилешки дроб и срца
Шарена обланда
Погачки со џем од сливи
Торта со јаболки и бисквити
Манџа со џигер
Посни медени колачи
Евтин колач со јаболко (посно)
Ќофтиња со праз
Пилешки џигер во пиво
Интегрален колач од јаболки
Ролат со кокос
Пита со кисела зелка
Куглов со ореви и чоколадо
Пача
Тава со свинско месо и печурки
Пинџур со суви везени пиперки
Малиџано салата
Посна пита со праз
Домашна пита со зелка (посно)
Благи кифлички со вино
Ленени погачици
Салата со праз и сирење
Посен колач со јаболко и банана
Сир тостерки
Кокос коцки
Штрудлички со јаболко (посно)
Колач со јаболко
Туткана гибаница

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: