Рецепти
Пита со ореви (посно) Ана Ѓорова

Вкусен и посен десерт. Наместо филот од мелени ореви, може да искомбинирате со фил од рендани јаболки и суво грозје, питата секако ќе биде вкусна.

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Газирана вода(1 Чаша)

Масло(1 Чаша)

Мелени ореви(300 Грама)

Шеќер(250 Грама)

Квасец во прав(1 Пакување)

Сол(1 Прстофат)

Џем од кајсии

Брашно(по потреба за да се замеси тесто )

ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 80 минути

  1. Растопете го квасецот во млака кисела вода и оставете го да нарасне.
  2. Потоа додајте чаша масло, малку шеќер и брашно по потреба и замесете тесто.
  3. Тестото поделете го на 5 дела и расукајте ги во кори со големина на плехот.
  4. Измешајте 250 г мелени ореви со 250 г шеќер.
  5. Првата кора ставете ја на плехот, премачкајте ја со џемот од кајсии (или друго овошје по вкус), посипете ја со ореви и со шеќер.
  6. Ставете ја втората кора и филувајте така до крај. Завршете со кора.
  7. Питата оставете ја да нарасне половина час и потоа печете ја во загреана рерна додека фати убава кора.
  8. Печената пита премачкајте ја со џем и посипете ја со уште мелени ореви.
Крофни
Домашен сендвич сладолед
Весела торта
Тарт со џем од малини
Дроб во кошулица
Пита со блитва и со коприва
Посни крокети со спанаќ
Погачки со џем од сливи
Пита со карамелизирана тиква
Динстано месо со печурки
Лут зелник
Лазањи со болоњезе сос
Тарт со вишни
Кнедли од џигер
Интегрален ориз со пилешко и со шампињони
Пита со кисела зелка
Пача
Триаголници со јаболки и ореви
Посна сарма со праз и шампињони
Домашна пита со зелка (посно)
Тробоен куглов
Селско месо со чадено свинско
Свинско со праз
Печени компири со говедско месо
Колач од дуњи
Ролнички со соја, праз и печурки
Кокос коцки
Лимон-колач
Штрудлички со јаболко (посно)
Туткана гибаница

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: