Рецепти
Солени ѓевреци (посно) Ана Ѓорова

Феноменален и лесен појадок

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Брашно(400 Грама)

Вода(1 Литар)

Шеќер(1 Супена лажица)

Сол(2 Кафени лажици)

Квасец(1 Пакување)

Сода бикарбона(40 Грама)

ПОДГОТОВКА

Овој рецепт се подготвува за помалку од 60 минути

  1. Квасецот се раствара во 250 милилитри млака вода со 1 лажица шеќер и 2 лажички сол.
  2. Брашното мешајте го постепено со растопениот квасец и замесете средно меко тесто, па оставете го да кисне околу половина час.
  3. Откако ќе стаса тестото, го делите на 10 еднакви топчиња и обликувате крукчиња.
  4. На страна во тенџере ставате 1 литар вода и ја оставате да проврие, па додавате едно ќесиче сода бикарбона и ги ставате ѓевречињата додека тие не испливаат на површината.
  5. Откако ќе завршите со сите ѓевречиња, ги редите во тава за печење и ги наросувате со сусам, сончоглед, ким или мак по желба.
  6. Печете на 180 степени околу дваесетина минути.
Банана лепче
Крофни
Домашен сендвич сладолед
Туна ќофтиња
Здрава проја со тиквички
Посни колачи со локум
Тарт со џем од малини
Баклава со јаболки
Пилешки дроб и срца
Пита со блитва и со коприва
Бомбици со суви кајсии и со лешници
Посни крокети со спанаќ
Погачки со џем од сливи
Торта со јаболки и бисквити
Пиле печено во млеко
Манџа со џигер
Посни медени колачи
Пита со карамелизирана тиква
Овесни колачиња
Тартуфи со суви сливи
Евтин колач со јаболко (посно)
Ќофтиња со праз
Потпечени ќофтиња со кашкавал
Колач со круши и бадеми
Оревки
Пилешка тава со сланина
Тава со брокула и прокељ
Чорба без масло
Рибја чорба од ослич
Овесни барови со јаворов сируп

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: