Рецепти
Солени ѓевреци (посно) Ана Ѓорова

Феноменален и лесен појадок

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Брашно(400 Грама)

Вода(1 Литар)

Шеќер(1 Супена лажица)

Сол(2 Кафени лажици)

Квасец(1 Пакување)

Сода бикарбона(40 Грама)

ПОДГОТОВКА

Овој рецепт се подготвува за помалку од 60 минути

  1. Квасецот се раствара во 250 милилитри млака вода со 1 лажица шеќер и 2 лажички сол.
  2. Брашното мешајте го постепено со растопениот квасец и замесете средно меко тесто, па оставете го да кисне околу половина час.
  3. Откако ќе стаса тестото, го делите на 10 еднакви топчиња и обликувате крукчиња.
  4. На страна во тенџере ставате 1 литар вода и ја оставате да проврие, па додавате едно ќесиче сода бикарбона и ги ставате ѓевречињата додека тие не испливаат на површината.
  5. Откако ќе завршите со сите ѓевречиња, ги редите во тава за печење и ги наросувате со сусам, сончоглед, ким или мак по желба.
  6. Печете на 180 степени околу дваесетина минути.
Јафа бомбици
Банана лепче
Ванила бомбици
Колачиња со банана и урми
Пилешки дроб и срца
Рибја чорба од пастрмка (посно)
Пиле печено во млеко
Манџа со џигер
Динстани јунешки ребра
Ќофтиња со праз
Потпечени ќофтиња со кашкавал
Експрес-пилешко со зеленчук
Пилешка тава со сланина
Тава со брокула и прокељ
Динстано месо со печурки
Пилешки џигер во пиво
Чорба без масло
Рибја чорба од ослич
Лазањи со болоњезе сос
Пилешко со лимон
Вкусна димена салама
Потпечена зелка со наут
Интегрален ориз со пилешко и со шампињони
Вегетаријански плескавици
Тава со свинско месо и печурки
Крем салата со колбаси
Пинџур со суви везени пиперки
Малиџано салата
Тестенини со сос од туна
Лепчиња со лук и магдонос

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: