Рецепти
Потпечена блитва со сирење
Вкусен рецепт за блитва што не е лошо и за појадок со чаша јогурт или за вечера. Добар апетит!
ТИП НА РЕЦЕПТ
ВечераТИП НА КУЈНА
ВегетаријанскиКОМПЛЕКСНОСТ
СредноСЕРВИРАЊЕ
4 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
40 - 60 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Блитва(3 врзопи )
Фета сирење(60 Грама)
Моцарела сирење(120 Грама)
Рендан пармезан(70 Грама)
Свежи шампињони(250 Грама)
Јајце(4 )
Млеко(200 Милилитри)
Лук во прав(1/4 Кафена лажица)
ПОДГОТОВКА
За овој рецепт се потребни помалку од 50 минути
- Листовите блитва исчистете ги и измијте ги, па исечкајте ги на парчиња. Обарете ги во зовиена вода во тенџере на оган и исцедете ја во цедалка.
- Исцедената блитва ставете ја во огноотпорен сад намастен со масло.
- Шампињоните исечкајте ги на листови и пржете ги на загреано масло во тава на оган.
- Откако течноста ќе испари, зачинете ги печурките со сол, бибер и лук во прав и ставете ги врз блитвата во огноотпорниот сад.
- Фета сирењето исечкајте го на парчиња и додајте го врз печурките.
- Во друг сад со жица за матење изматете ги јајцата со млекото, па додајте го пармезанот и малку бибер, па претурете ја смесата во огноотпорниот сад.
- На крај одозгора додајте парчиња моцарела сирење и печете ја блитвата во загреана рерна на 200°C околу 30 минути.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во