Рецепти
Потпечена блитва со сирење Ана Ѓорова

Вкусен рецепт за блитва што не е лошо и за појадок со чаша јогурт или за вечера. Добар апетит!

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Блитва(3 врзопи )

Фета сирење(60 Грама)

Моцарела сирење(120 Грама)

Рендан пармезан(70 Грама)

Свежи шампињони(250 Грама)

Јајце(4 )

Млеко(200 Милилитри)

Лук во прав(1/4 Кафена лажица)

Масло

Сол

Бибер

ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 50 минути

  1. Листовите блитва исчистете ги и измијте ги, па исечкајте ги на парчиња. Обарете ги во зовиена вода во тенџере на оган и исцедете ја во цедалка.
  2. Исцедената блитва ставете ја во огноотпорен сад намастен со масло.
  3. Шампињоните исечкајте ги на листови и пржете ги на загреано масло во тава на оган.
  4. Откако течноста ќе испари, зачинете ги печурките со сол, бибер и лук во прав и ставете ги врз блитвата во огноотпорниот сад.
  5. Фета сирењето исечкајте го на парчиња и додајте го врз печурките.
  6. Во друг сад со жица за матење изматете ги јајцата со млекото, па додајте го пармезанот и малку бибер, па претурете ја смесата во огноотпорниот сад.
  7. На крај одозгора додајте парчиња моцарела сирење и печете ја блитвата во загреана рерна на 200°C околу 30 минути.
Салата со соја и шампињони
Пита со блитва и со коприва
Посни крокети со спанаќ
Пита со карамелизирана тиква
Чорба без масло
Крокети од тиква и пармезан
Тарт со праз
Вегетаријански плескавици
Посна сарма со праз и шампињони
Топчиња од палента
Топчиња од зеленчук
Чоколадни бомбици со авокадо
Колач од дуњи
Ролнички со соја, праз и печурки
Шеќерни јаболки
Сос од грав и лук
Блага тиква со мед и ореви (посно)
Праз во рерна со козјо сирење
Печен карфиол со сладок компир
Похувани буковки
Ќофтиња од карфиол
Салата со карфиол и маслинки
Крем чорба од зеленчук
Топчиња со блитва
Чорба со блитва и кисела павлака
Проја мафини со брокула
Чорба со кисели краставички
Овесни колачиња со цимет и мед
Мафини со рибизли
Чорба со шампињони и кисела павлака

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: