Рецепти

Потпечени палачинки со праз
Едноставни солени палачинки со праз и јогурт за вкусна и богата вечера
ТИП НА РЕЦЕПТ
ВечераТИП НА КУЈНА
ИнтернационалниКОМПЛЕКСНОСТ
ЛесноСЕРВИРАЊЕ
4 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
5 - 35 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Палачинки(12 )
Праз(700 Грама)
Брашно(100 Грама)
Јогурт(375 Грама)
Мајоран(1 Супена лажица)
Масло(4 Супени лажици)
Рендан кашкавал(4 Супени лажици)
ПОДГОТОВКА
За овој рецепт се потребни помалку од 25 минути
- Празот исчистете го, измијте го и исечкајте го на крукчиња (задржете настрана неколку зелени листови за декорација). Пропржете го на масло 10-тина минути, поклопен со капак.
- Потоа додајте го брашното, промешајте и постепено додавајте ги јогуртот, ренданиот кашкавал, па оставете ги на тивок оган да се згуснат неколку минути со постојано мешање.
- Добиената смеса зачинете ја со бибер и со мајоран, па со неа превиткајте ги палачинките. Завиткајте ги на четвртини и распоредете ги во тава намачкана со маргарин.
- Печете ги палачинките неколку минути во претходно загреана рерна на 180°C. Декорирајте ги со зелени листови праз и послужете.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во