Рецепти
Празнично лепче Ана Ѓорова

Вкусно домашно лепче во кое може да ставите паричка

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Брашно(1/2 Килограм)

Квасец(1 коцка )

Вода(половина литар или помалку )

Млеко од соја(4 Супени лажици)

Сол(1 Супена лажица)

Шеќер(1 Супена лажица)

Прашок за печиво(1 Прстофат)

Масло(1/2 Чаша)

ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 60 минути

  1. Од сите состојки се замесува меко тесто. Убаво се меси, се кисне, пак се премесува и се става во тавче посипано со цедалка брашно.
  2. Тестото се обликува на маса според големината на тавчето. Потоа полека се става во тавчето и се чека убаво да стаса.
  3. Се декорира (се дели малку од тестото) по желба со крст, пиле, грозје и сл.
  4. Лепчето се пече во загреана рерна на 180 степени, а потоа се намалува температурата и се допекува на тивко. Не го печете на силно.
  5. Лепчето е готово кога ќе зарумени од сите страни.
Баклава со јаболки
Лут зелник
Расолница
Колач со рогач
Лепчиња со лук и магдонос
Селско месо со чадено свинско
Свинско со праз
Мариниран ослиќ (посно)
Салата со компири и туна
Јагнешка чорба
Солени бомбици од сирење
Салата со урда и праз
Тава со карфиол и месо
Таан баклава
Печен ролат од свинско каре
Чорба од крап
Јагнешка чорба
Боранија со пилешко месо
Чорба од грав и чадена сланина
Крем бомбици
Гужвана баклава
Крем салата од пиперки и модри патлиџани
Зимница од везени пиперки
Јагнешко со бамји
Свечена слоевита салата
Шербет пита со јаболки
Бајадера со костени
Пита со фил од компир (посно)
Тава ориз на кочански начин
Телешка чорба

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: