Рецепти
Празнично лепче Ана Ѓорова

Вкусно домашно лепче во кое може да ставите паричка

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Брашно(1/2 Килограм)

Квасец(1 коцка )

Вода(половина литар или помалку )

Млеко од соја(4 Супени лажици)

Сол(1 Супена лажица)

Шеќер(1 Супена лажица)

Прашок за печиво(1 Прстофат)

Масло(1/2 Чаша)

ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 60 минути

  1. Од сите состојки се замесува меко тесто. Убаво се меси, се кисне, пак се премесува и се става во тавче посипано со цедалка брашно.
  2. Тестото се обликува на маса според големината на тавчето. Потоа полека се става во тавчето и се чека убаво да стаса.
  3. Се декорира (се дели малку од тестото) по желба со крст, пиле, грозје и сл.
  4. Лепчето се пече во загреана рерна на 180 степени, а потоа се намалува температурата и се допекува на тивко. Не го печете на силно.
  5. Лепчето е готово кога ќе зарумени од сите страни.
Крофни
Домашен сендвич сладолед
Здрава проја со тиквички
Тарт со џем од малини
Шеќерни прженки
Пита со блитва и со коприва
Бомбици со суви кајсии и со лешници
Посни крокети со спанаќ
Овесни колачиња
Тартуфи со суви сливи
Оревки
Сусам топчиња
Лут зелник
Тарт со вишни
Крокети од тиква и пармезан
Кнедли од крем сирење
Француско „селско“ месо
Кнедли од џигер
Енергетски залчиња од тиква
Тарт со праз
Пита со кисела зелка
Чај со брусница и зачини
Посна пита со праз
Домашна пита со зелка (посно)
Топчиња од палента
Потпечен карфиол
Здраво чоколадно лепче
Ленени погачици
Чоколадни брауни од тиква
Брза пита од тиква

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: