Рецепти
Празнично лепче Ана Ѓорова

Вкусно домашно лепче во кое може да ставите паричка

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Брашно(1/2 Килограм)

Квасец(1 коцка )

Вода(половина литар или помалку )

Млеко од соја(4 Супени лажици)

Сол(1 Супена лажица)

Шеќер(1 Супена лажица)

Прашок за печиво(1 Прстофат)

Масло(1/2 Чаша)

ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 60 минути

  1. Од сите состојки се замесува меко тесто. Убаво се меси, се кисне, пак се премесува и се става во тавче посипано со цедалка брашно.
  2. Тестото се обликува на маса според големината на тавчето. Потоа полека се става во тавчето и се чека убаво да стаса.
  3. Се декорира (се дели малку од тестото) по желба со крст, пиле, грозје и сл.
  4. Лепчето се пече во загреана рерна на 180 степени, а потоа се намалува температурата и се допекува на тивко. Не го печете на силно.
  5. Лепчето е готово кога ќе зарумени од сите страни.
Јафа бомбици
Банана лепче
Овошен киноа појадок
Сиров чоколаден тарт
Кремаста паста со печурки без масло
Овесни палачинки со банана
Банана залчиња
Туна ќофтиња
Ванила бомбици
Здрава проја со тиквички
Колачиња со банана и урми
Посни колачи со локум
Пуслици со ореви
Баклава со јаболки
Шеќерни прженки
Пилешки дроб и срца
Салата со соја и шампињони
Шарена обланда
Бомбици со суви кајсии и со лешници
Рибја чорба од пастрмка (посно)
Смути од јапонски јаболки и круши
Торта со јаболки и бисквити
Ролат од локум (посно)
Пиле печено во млеко
Манџа со џигер
Посни медени колачи
Динстани јунешки ребра
Овесни колачиња
Тартуфи со суви сливи
Евтин колач со јаболко (посно)

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: