Рецепти
Празнично лепче
Вкусно домашно лепче во кое може да ставите паричка
ТИП НА РЕЦЕПТ
ВечераТИП НА КУЈНА
Македонска кујнаКОМПЛЕКСНОСТ
ЛесноСЕРВИРАЊЕ
6 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
40 - 60 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Брашно(1/2 Килограм)
Квасец(1 коцка )
Вода(половина литар или помалку )
Млеко од соја(4 Супени лажици)
Сол(1 Супена лажица)
Шеќер(1 Супена лажица)
Прашок за печиво(1 Прстофат)
Масло(1/2 Чаша)
ПОДГОТОВКА
За овој рецепт се потребни помалку од 60 минути
- Од сите состојки се замесува меко тесто. Убаво се меси, се кисне, пак се премесува и се става во тавче посипано со цедалка брашно.
- Тестото се обликува на маса според големината на тавчето. Потоа полека се става во тавчето и се чека убаво да стаса.
- Се декорира (се дели малку од тестото) по желба со крст, пиле, грозје и сл.
- Лепчето се пече во загреана рерна на 180 степени, а потоа се намалува температурата и се допекува на тивко. Не го печете на силно.
- Лепчето е готово кога ќе зарумени од сите страни.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во