Рецепти
Предјадење од леќа и ориз Ана Ѓорова

Здраво предјадење од варена леќа со ориз и зачини. Може и да го послужите како гарнир со ручекот.

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 50 минути

  1. Леќата исчистете ја и измијте ја во неколку води. Потоа потопете ја во ладна вода и оставете ја ода отстои 7-10 часа.
  2. Откако леќата ќе отстои, истурете ја водата и во леќата сипете нова. Сварете ја леќата.
  3. Посебно варете го оризот во 4 чаши солена вода додека да почне да врие.
  4. Потоа леќата и оризот измијте ги под млаз ладна вода и измешајте ги со исечканите краставички или исечканата кисела пиперка.
  5. Зачинете по вкус со јаболков оцет, вегета, сол, бибер, оригано.
Банана лепче
Крофни
Домашен сендвич сладолед
Туна ќофтиња
Здрава проја со тиквички
Посни колачи со локум
Тарт со џем од малини
Баклава со јаболки
Пилешки дроб и срца
Пита со блитва и со коприва
Бомбици со суви кајсии и со лешници
Посни крокети со спанаќ
Погачки со џем од сливи
Торта со јаболки и бисквити
Пиле печено во млеко
Манџа со џигер
Посни медени колачи
Пита со карамелизирана тиква
Овесни колачиња
Тартуфи со суви сливи
Евтин колач со јаболко (посно)
Ќофтиња со праз
Потпечени ќофтиња со кашкавал
Колач со круши и бадеми
Оревки
Пилешка тава со сланина
Тава со брокула и прокељ
Чорба без масло
Рибја чорба од ослич
Овесни барови со јаворов сируп

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: